368.media

Підприємця з Харкова, що сплачував податки агресору, оштрафували на 170 тисяч гривень

Харківський підприємець Олександр Романенко після повномасштабного вторгнення Росії в Україну сплатив у державний бюджет держави-агресорки 20 мільйонів рублів. Романенко визнав свою провину, а за скоєні злочини суд оштрафував його на 170 тис. грн. Підприємець є бізнес-партнером діючого депутата Харківської міської ради Олександра Василенка. Про це пише «Слідство.Інфо».

Вирок ухвалив Голосіївський райсуд Києва. Романенка визнали винним у тому, що він вів бізнес у Росії під час повномасштабної війни й сплатив державі-агресорці 20 млн рублів податків (це приблизно 6 млн гривень). За цей злочин суд присудив бізнесмену 170 тис. гривень штрафу та позбавив права займати певні посади, зокрема в органах державної влади строком на 10 років. Проте чоловік зможе балотуватись в органи місцевого самоврядування. Суд послабив покарання через те, що Романенко активно займається волонтерською діяльністю.

Олександр Романенко — засновник російської компанії ООО «Завод імені Фрунзе». Це підприємство зареєстровано у Бєлгороді і займається торгівлею автомобільними деталями, виробами з перфорованого металу, меблями та лісоматеріалами.

У липні та вересні 2022 року, тобто вже після жахливих обстрілів харківського мікрорайону Салтівка, тисяч жертв та репресій на окупованій частині Харківщини — той же харківський підприємець Романенко співпрацював з низкою компаній у Росії та окупованому Криму. А саме підприємство мало філії у містах Бєлгород, Вороніж, Єкатеринбург, Казань, Краснодар, Москва, Ростов-на-Дону, Самара, Челябінськ, а також у тимчасово окупованому місті Сімферополь Автономної Республіки Крим.

Жоден з телефонів Романенка, які були у розпорядженні редакції, не відповідав. Проте слухавку таки підняла його дружила Людмила.

Жінка підтвердила, що Романенко дійсно мав у Росії філію, проте не літав туди з 2021 року.

У них був філіал там, але заводу там ніякого не було. Він туди не літав ще з часу, коли був ковід. Романенко

Як виявилось, Романенко не просто підприємець з Харкова, як може здатись, на перший погляд. Він ділить бізнес із депутатом Харківської міської ради Олександром Василенком.


Романенко є одним з найбільших утримувачів акцій однойменного підприємства «Завод Фрунзе». Депутат Олександр Василенко має контрольний пакет, що дозволяє одноосібно приймати практично всі рішення. Також вони разом володіють компанією ТОВ «Фрунзе Солар», яка займається виробництвом електроенергії і входить до групи родини Василенків. Основними напрямками діяльності компаній групи є виробництво металевих виробів, торгівля та ремонт автотранспортних засобів, виробництво електроенергії.

Опис діяльності української компанії збігається з описом діяльності російської компанії. А «російська філія», про яку говорить дружина Романенка, це скоріше за все, російський бізнес, за який Романенко і отримав вирок суду.

В Україні торговельну марку «Фрунзе» зареєструвало акціонерне товариство Василенка. Російська компанія використовує таку саму емблему, а на російському сайті у розділі «про нас» покликання на ютуб українського «Заводу Фрунзе», де Василенко особисто рекламує продукцію власного виробництва.

На особистій сторінці Василенка у Facebook у розділі «місце роботи» є посилання на сторінку «Заводу Фрунзе» — російського. А сам Василенко колись був співзасновником однієї з компаній в Росії, яка входила в «групу компаній Фрунзе». Він володів нею разом із Романенком.  Тобто група компаній «Завод Фрунзе» — це так само бізнес депутата Василенка, а не тільки бізнесмена Романенка.

В Україні ПАТ «Завод Фрунзе» бере державні підряди. Постачає автомобілі поліції, забезпечує дротами державні компанії та постачає металеві огорожі військовим частинам. Але і в Росії ООО «Завод імені Фрунзе» також брало державні підряди. Постачало лавки для російського автовокзалу, сітки для російського аеропорту та металеві вироби для «Ставропольгазу». Ці тендери були вже після 2014 року, коли відбулась анексія Криму і почались бойові дії на Донеччині та Луганщині.

Але найцікавіше, що між українською компанією та її фактично російською філією, яка схоже була зареєстрована для роботи в Росії, після повномасштабного вторгнення також продовжувались угоди.

У лютому 2023 року українська ПАТ «Завод Фрунзе» уклало додаткову угоду з російською компанією «Завод Фрунзе» і навіть погодило з Нацбанком проведення платежу з РФ до України.

Сам же Олександр Василенко — депутат Харківської міськради від партії «БЛОК КЕРНЕСА — УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». У 2015 році він пройшов до міськради від партії «Відродження», у 2010 році — від «Партії регіонів».

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали від джерел інформацію про перельоти Василенка з Внуково у Воронеж 15 квітня 2015 року, та з Внуково у Бєлгород 13 травня 2015 року.

До речі, тоді, у 2015 році, у Воронезькій філії російського «Заводу імені Фрунзе» були проблеми. Власність воронезької компанії захопили рейдери. Згодом ця філія збанкрутувала.

Сам Олександр Василенко на запит журналістів повідомив, що до 2022 року його ПАТ «Завод Фрунзе» постачав продукцію у Росію, а про обставини після 2022 року викладено у матеріалах справи. На запитання про його причетність до російського бізнесу, співпрацю між ПАТ «Завод Фрунзе» та російською компанією, а також про перельоти до Росії, депутат не відповів.

До 2022 року ми здійснювали експорт виробів: решета для зернопереробних машин, огорожі і в тому числі до ерефії (РФ,  — ред.) та отримували валютні надходження. Усі дії з повернення заборгованості ми робили в рамках чинного законодавства та з дозволу Державних установ. З приводу обставин справи, слідчі органи проводили пошукові дії, допити, вилучення — щоб розслідувати обставини в військовий час, а суд виніс вирок з докладним описом справи. Василенко

Романенко повністю визнав свою провину, а суд вирішив, що чоловік активно займається волонтерською діяльністю та має міцні соціальні зв’язки, що дає підстави не саджати його за ґрати. Адвокаційна директорка Центру прав людини Zmina Альона Луньова розповідає, що за цією ж статтею, за якою судили Романенка, були і інші вироки — жорсткіші.

Цивільних в окупації, які, аби зберегти своє життя, ймовірно були змушені погоджуватись на умови окупаційної влади, саджають на роки за ґрати. А бізнес-партнеру харківського депутата, якого ніхто не змушував платити 20 мільйонів податків у бюджет Росії, пом’якшують покарання і дозволяють відбутися штрафом.  Проте, мільйон гривень волонтерського внеску, який Романенко перерахував на ЗСУ, він відправив вже у січні 2024 року, коли судова справа проти нього уже слухалась у суді.

Юрист ГО «Харківський антикорупційний центр», адвокат Володимир Рисенко пояснює, чому статус волонтера не повинен звільняти від кримінальної відповідальності.

«Незважаючи на те, чи є людина волонтером, чи не є, і чи є вона військовослужбовцем, чи не є, це не звільняє від кримінальної відповідальності. Тому цей підхід, коли особа  «хороша», то ж давайте її не карати, неправильна. Інша справа, що обираючи покарання, суд повинен це врахувати. І суд це врахував. Але чи є це покарання адекватним? Я не знаю, не можу для себе навіть відповісти. Тому що це зіставлення сплати 20 мільйонів рублів податків до бюджету Російської Федерації і штрафу 170 тисяч гривень», — розмірковує Рисенко.

Виходить, що волонтер Романенко однією рукою готує їжу для українців під обстрілами, а іншою укладає контракти з російськими заводами. Ті, в свою чергу, наповнюють російський бюджет. А вже з нього виділяються гроші на виробництво ракет, які потім запускають у цих же українців. Що це, як не подвійні стандарти, які досі існують в українському суспільстві

Exit mobile version