368.media

Український політик приховав бізнес в анексованому Криму

Бурштин, кримінальні розбірки, бокс, депутатство, участь у тендерах та зв’язок із Росією. Всі ці, здавалося б, непоєднувані речі стосуються однієї особи – Володимира Продивуса, колишнього народного депутата від «Партії регіонів». Як повідомляє портал «Антикор», знайшлися факти, які беззаперечно свідчать про те, що Продивус веде бізнес в окупованому Криму, зареєструвавши його згідно з російським законодавством.

Володимир Продивус відомий тим, що був головою ВАТ «Мостобуд» – головного підприємства країни, яке спеціалізується на проєктуванні та ремонті мостів. До того ж він був народним депутатом від «Партії регіонів» у 2012-2014 роках, а також фігурантом декількох журналістських розслідувань, в яких його пов’язували із бурштиновою мафією. Офіційно має відношення до універмагів та ринків у Вінниці, і до підприємства, яке виробляє мінеральну воду «Регіна».

Особа Володимира Продивуса доволі скандальна. Це саме він, перебуваючи на посаді народного депутата, засвітився на відео з розбірок рівненських бурштинокопачів. На ньому добре видно, як він керує процесом, навіть не приховуючи свого обличчя.

З бурштином Продивуса пов’язує ще одна історія. На весілля пасинка державного зрадника і, за сумісництвом, кума Путіна Віктора Медведчука в якості подарунка Продивус подарував молодятам їхні портрети, зроблені з цього жовтого дорогого каміння.

В травні 2022 року, коли Росія вже як три місяці повномасштабно вторглась в Україну, Продивус, який на той момент очолював Федерацію боксу України, отримав нагороду з рук росіянина – президента Міжнародної боксерської асоціації Умара Кремльова.

Але метою цього матеріалу є показати факти, які свідчать про те, що Продивус має не тільки опосередковану приязнь до «руського міра», а він дійсно поповнює російський бюджет податками, за рахунок яких солдати країни-агресора вбивають українських громадян.

Офіційно, згідно з даних реєстрів, Володимир Продивус та члени його родини є власниками більше двох десятків фірм. Бізнес дуже різноманітний – від торгівлі товарами, до оренди, будівництва та навіть фармацевтики. В даному контексті дуже цікаво було дослідити історію компаній Продивуса, які зареєстровані в нині окупованому Криму.

Кримських компаній, в яких засновником був чи є Володимир Продивус, існує п’ять. Першою з них варто виділити ТОВ «Спринт», що зареєстроване в окупованому Сімферополі з 2003 року і, за даними реєстрів, продовжує працювати до сьогодні. Вид діяльності компанії – будівництво житлових та нежитлових приміщень.

Станом на травень 2022 року засновниками кримського ТОВ «Спринт» є Володимир Продивус, Світлана Островська, з кримською пропискою, та Володимир Щербаков, який також проживає в Сімферополі.

В свою чергу Світлана Островська є засновницею ТОВ «Прибой-2002», яке також зареєстроване в Сімферополі і займається здаванням в оренду нерухомості. Зареєстроване в місті Євпаторія.

У той же час, згідно з даними російських реєстрів, та ж сама Світлана Островська є керівником компанії-клона ООО «Прибой-2002», яке було перереєстроване за законодавством країни окупанта в грудні 2014 року. При чому, як показують дані, ця компанія має позитивну динаміку і з 2015 по 2022 роки показувала фактично тільки зростання. Упорядники російського реєстру зазначають, що принаймні з 2017 року джерелом бухгалтерських звітів є Росстат та федеральна податкова служба РФ. Тож жодного сумніву у тому, що бізнес-партнерка Володимира Продивуса по українських компаніях водночас веде діяльність в окупованому Криму, немає.

Далі – більше. З 2015-го по грудень 2020 року в Сімферополі також працювала компанія, ідентична тій, що володіє Продивус в Україні. Мова йде про ООО «Спринт», що займається будівництвом. В 2016 та 2017 роках російське правосуддя судилося з цією компанією за борги.

В той же час третій компаньйон Продивуса по українській фірмі «Спринт» – Володимир Щербаков пов’язаний з низкою інших компаній в окупованому Криму, які можуть входити в сферу впливу Володимира Продивуса. Принаймні одна з них точно відноситься до тих, яким офіційного володів колишній народний депутат та його дружина.

Так, Щербаков з березня 2015 року був керівником кримського ООО «Парк-отель». Це підприємство зареєстроване в Сімферополі та володіє готелем. За даними російських реєстрів компанія має двох засновників – Продивуса Володимира Степановича та Продивус Світлану Володимирівну. Готель із цими засновникам працював в Криму до жовтня 2021 року. Тобто ще мінімум 7 років після того, як Росія анексувала український півострів.

 

І що цікаво, що і Продивус, і його дружина мають індивідуальні податкові номери, зареєстровані за російським законодавством. Інакше навпроти їхніх прізвищ було б вказано, що вони не громадяни РФ, а іноземці. Тож, це маячок, який вказує, що Продивуси можуть мати російські паспорти.

За даними українського реєстру, ТОВ «Парк-готель» було зареєстровано у 2005 році. Розташований готель в курортному місті Алушта. Родина Продивусів володіла ним, принаймні, з 2007-го по 2021 рік. У 2022 році він був переписаний на іншого мешканця Вінниці, в якій, як вже зазначалось, колишній народний депутат відомий як «кримінальний авторитет». Згідно з українськими базами даних, ТОВ, що управляє готелем, продовжує працювати станом на 1 березня 2024 року.

Цікаво, що зазначений вище бізнес-партнер Продивуса Володимир Щербаков також є керівником ООО «Мостостроительный отряд № 122» в Криму. Російські реєстри повідомляють, що його засновником є ТОВ «Управління механізації цивільного будівництва» з України. Нагадаємо, Продивус тривалий час вважався власником «Мостобуду», який вигравав численні підряди на реконструкцію та ремонт мостів в Україні.

 

В Україні Володимир Продивус також володіє фірмами, які займаються виробництвом мінеральної води під торговою маркою «Регіна». Співзасновницею однії з компаній – ТОВ «Регіна-ПРО» є кримчанка Джурай Інна Миколаївна.

У той же час Джурай є приватним підприємцем в Криму, зареєстрованим там за російським законодавством з 2015 року. Рід діяльності – оренда нерухомості. Тобто одночасно жінка і керує українським підприємством, і платить податки в російський бюджет.

Також Джурай є співзасновницею українського ТОВ «Кафа-фарм ПРО», де її партнером виступає Володимир Продивус. Підприємство спочатку було зареєстроване у Феодосії, але перебуває в стані припинення з 2013 року.

У той же час в 2014 році у Феодосії була зареєстрована фірма зі схожою назвою «Кафа-Фарм». Станом на зараз вона діюча, в ній працює 22 співробітники. Сфера діяльності – торгівля ліками в аптеках і, судячи по мапі, – це мережа аптек, яка продовжує торгувати в окупованому Криму.

 

За інформацією боксерського функціонера та очільника громадської організації Федерація боксу України Кирила Шевченка, Володимир Продивус виїхав з України на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, проте на деякий час повертався.

Сам же Продивус після обіймів з керівником російської боксерської організації заходився розповідати про патріотизм і про те, що перестав вести бізнес в Росії.

Але документи брехати не будуть. І, як бачимо, ані анексія РФ українського Криму, ані повноцінна війна загарбників не змусили Володимира Продивуса зректися компаній, які платять податки окупантам. Хоча, якщо інформація про те, що він має в кишені паспорт з двоголовим орлом, – правда, то такі методи ведення бізнесу зовсім не дивують.

Exit mobile version