368.media

У Хмельницькому лейтенант медслужби отримав штраф замість реального ув’язнення

У Хмельницькому лейтенанта медслужби Євгена Гайдука засудили до штрафу замість реального терміну ув’язнення за корупцію. Як повідомляє редакція 368.media , спецпрокуратура у сфері оборони Західного регіону не змогла довести склад злочину за ч. 3 ст. 368 КК.

Офіцер обіймав посаду  ординатора клінічного центру Західного регіону, т.в.о начальника неврологічного відділення військової частини.

У перших числах серпня 2023 року Гайдук  перебуваючи у медичному закладі КНП «Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни» висловив вимогу військовослужбовцю 1000 доларів  щодо можливості визнання останнього обмежено придатним до військової служби.

Після проведення лікування, пацієнта виписали з госпіталю та надано відповідні рекомендації.

Надалі, чоловік повернувся до військової частини, де отримав направлення на проведення медичного огляду військово-лікарською комісією у військовій частині з метою визначення ступеня придатності останнього до військової служби. Він пройшов обстеження та медичний огляд.

При цьому, без здійснення медичного огляду , переглянувши лише його медичні документи, здійснив запис в графі «невропатолог» таблиці розділу 10. «Результати медичного обстеження спеціалістами» картки обстеження та медичного огляду щодо визнання останнього обмежено придатним до військової служби  та те, що його захворювання пов’язане із проходженням військової служби вказавши при цьому, що огляд здійснено 15 серпня.

Одразу після цього, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, повторно висловив вимогу щодо надання йому неправомірної вигоди, вказавши рукою на свій робочий стіл. Однак, у зв’язку з тим, що у солдата при собі коштів не було, зустріч з даного приводу було перенесено на 17 серпня. Вже 16 серпня чоловіка позаштатною постійно діючою гарнізонною військово-лікарською комісією було визнано обмежено придатним до військової служби. Потім лікар отримав 500 доларів.

Такі дії обвинуваченого суд розцінює, як одержання працівником організації неправомірної вигоди, у зв’язку з діяльністю організації, в інтересах того, хто надає таку вигоду, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди та кваліфікує за ч. 4 ст. 354 КК, оскільки досудовим розслідуванням та прокурором в судовому засіданні не надано доказів на підтвердження одержання грошей, саме як службовою особою, яка займає відповідальне становище та вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища.

Гайдук в судовому засіданні свою вину визнав частково. Пояснив, що солдата  було переведено у госпіталь реабілітації ветеранів, де йому встановили додатковий діагноз відносно поширеного остеохондрозу, в тому числі і шийного відділу. На той час у нього не було підстав для визнання його обмежено придатним. В перших числах серпня лікара викликали в госпіталь ветеранів для консиліуму щодо тяжкохворого. Знаходячись там, на алеї госпіталю, він зустрів солдата, який скаржився на болі в попереку. А тому порадив йому зібрати документи та подати на ВЛК.

Надаючи рекомендації та проводячи лікування та огляд він не виступав по відношенню до останнього як начальник неврологічного відділення, а лише як лікуючий лікар. Він визнав факт отримання 500 доларів. Однак, отримання цих коштів не пов’язує з тими записами, які вчинив у його картці.  Кошти він отримав ні за що, просто спокусившись на них. У ході розмов Гайдук не казав останньому, що той симулює, а тому не може бути визнаний обмежено придатним. На момент звернення він написав йому саме ті хвороби, які у нього були на той час, та не повідомляв, що саме його висновок буде вирішальним. Навпаки, сказав, що його запису буде достатньо для визнання останнього обмежено придатним. Далі солдат намагався дати йому 1000 доларів, однак він  показав 5 пальців, що означало 500 доларів, та не беручи в руки вказав куди їх необхідно покласти. Лейтенант на той час,не входив до складу ВЛК. Раніше він брав участь в роботі цієї комісії.

Судом досліджені інші документи, зміст яких свідчить про те, що Гайдук не перебував у статусі службової особи, яка займає відповідальне становище.  Офіцера засудили за ч. 4 ст. 354 КК та призначили покарання у вигляді штрафу в 12,75 тис. гривень.

Exit mobile version