368.media

У Києві експерта Міністерства юстиції засудили за корупцію

У Києві експрацівника Науково-дослідного центра судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності Міністерства юстиції Віталія Діброва засудили за корупцію. Про це редакція дізналася з вироку Шевченківського райсуду Києва.

Віталій Дібров працював в установі з 2020 року. У 2021-2022 роках посадовці комунальної організації «Київмедспецтранс» провели тендери на закупівлю запчастин до автомобілів швидкої допомоги на суму 49,5 млн гривень. Шевченківське райуправління поліції  розпочало розслідування. Припускалося, що запчастин купили за завищеною вартістю і переплатою в 12,6 млн гривень організатори оборудки розпорядилися у власних інтересах.

У березні 2023 року директору «Київмедспецтрансу» стало відомо про розслідування, в якому фігурував він та його підлеглі і компанії-продавці. Щоб приховати злочин,  він нібито дав вказівку своєму заступникові організувати підкуп експерта і отримати висновки, що ціни нормальні і збитків громаді міста Києва не завдано.

Заступник керівника «Київмедспецтрансу» запропонував цьому експертові взамін на висновки безкоштовне техобслуговування та ремонт його автомобіля. Експерт погодився і протягом квітня-початку червня 2023 року склав шість завідомо неправдивих висновків. Після цього йому відремонтували і пофарбували машину на виробничих майстернях «Київмедспецтрансу». Вартість таких робіт становила б орієнтовно 30 тис. гривень, але експерт не платив нічого.

У серпні 2023-го «Київмедспецтрансу», його заступників і кількох директорів приватних компаній таки затримали і оголосили їм підозри в розкраданні коштів на запчастинах для автомобілів швидкої допомоги.

Суд визнав наукового співробітника винним у складенні неправдивого експертного висновку і одержанні неправомірної вигоди. Експерт пішов на угоду про визнання винуватості і його оштрафували на 34 тис. гривень,  заборонивши займатись судово-експертною діяльністю на строк один рік.

Exit mobile version