368.media

СБУ веде справу щодо диверсії при відновленні Чернігівської ТЕЦ

Служба безпеки України веде чергову справу щодо екснардепа Анатолія Шкрібляка та  ексмера Чернігова Владислава Атрошенко, котрі провели корупційну схему щодо відновлення міської ТЕЦ, яка постраждала у 2022 році через обстріли російських агресорів. Про це редакція 368.media   дізналася з кримінального провадження СБУ за ч. 2 ст. 113 КК.

Справу відкрили за статтею диверсія. Оперативниками досліджується протиправна діяльність службових осіб виконавчого комітету Чернігівської міської ради, які перебуваючи у змові з посадовими особами комерційних структур зареєстрованих на території України, вчинили дії з метою ослаблення держави, які направлені на руйнування та пошкодження об’єкту, що має важливе оборонне значення.

Це сталося під час виконання капремонту (відновлення) будівельних конструкцій та технологічного обладнання галереї четвертих конвеєрів 4А, 4Б, головного корпусу котлотурбінного цеху, які пошкоджені під час бойових дій у період з 28 лютого по 30 березня 2022 року.

При цьому майно перебувало в оренді у фірми «ТехНова» екснардепа Анатолія Шкрібляка. Натомість міськрада влітку вирішила відновлювати об’єкт власним коштом.

З метою відновлення обладнання паливоподачі, у грудні 2022 року між міською радою в особі Атрошенко , ТОВ «Котлотурбопром» в особі директора департаменту управління проєктами та ТОВ фірма «ТехНова»  в особі в.о. гендиректора  укладено договір про виконання робіт за 25,4 млн гривень. Оплату за виконані роботи здійснює Міжнародний комітет Червоного Хреста згідно меморандуму про взаєморозуміння Reference №KYN22/00128 підписаний з Чернігівською міськрадою.

За отриманими даними співробітники ТОВ «Котлотурбопром» із залученням субпідрядника ТОВ «Промислово сервісна компанія «ВІК» при виконанні зазначених ремонтних робіт використовували вживане та пошкоджене обладнання/запчастин (регулюючі ролики, роликотримачі, опори для роликотримачів), які зазнали руйнувань внаслідок військової агресії з боку російської федерації. Також, проведення ремонтних робіт здійснювалось з порушенням будівельних норм та недотримання проектної документації капітального ремонту об’єкту.

Крім того, відновлення несучих конструкцій похилої галереї від вузла пересилки до головного корпусу ТЕЦ, здійснено не у повному обсязі та з додатковим навантаженням, що може призвести до їх падіння та руйнування об`єкта капітального ремонту. Також для відновлення критичного обладнання теплоелектроцентралі використовуються труби меншого діаметру та товщиною стінки, які у період значного навантаження можуть призвести до аварійних ситуацій з подальшим виводом з експлуатації.

Крім того, у ході проведення аналізу по ланцюгу постачання ТМЦ, робіт/послуг в адресу ТОВ «Котлотурбопром» підприємствами задіяними у протиправній схемі, встановлено, що останні згідно із зареєстрованих податкових накладних, товари за такою або схожою номенклатурою, в третіх осіб не придбавали. Вищевказане підтверджується аналітичним дослідженням податкової служби.

Нагадаємо, що ДБР розпочало розслідування схеми з передачі «Чернігівської ТЕЦ» з оренди фірми екс-нардепа Анатолія Шкрібляка у комунальну власність мерії Чернігова, яку санкціонував мер В’ячеслав Атрошенко та депутати.

Exit mobile version