368.media

Колишнього очільника управління «Укртрансбезпеки» у Києві засудили за хабарництво

Колишнього виконуючого обов’язки начальника Північного міжрегіонального управління “Укртрансбезпеки” Ігоря Сабадаша засудили за хабарництво. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Голосіїйського райсуду Кієва за ч.4 ст.368 КК.

Чоловік також обіймав посаду начальника відділу державного контролю за безпекою на транспорті у місті Києві Північного міжрегіонального управління «Укртрансбезпеки».

У березні 2021 року посадовець почав регулярно перевіряти одного і того ж перевізника. Водій маршруту за напрямом метро «Почайна» — місто Вишгород (ТОВ «КенПак») не мав паспорта маршруту. Перевізник стверджував, що це нерегулярні пасажирські перевезення, вони доставляють працівників на підприємство і тому паспорт маршруту не потрібен.

Із кінця березня і до початку квітня посадовець майже кожен день (чотири рази) перевіряв це автобус, встановлював ті самі порушення, але акт перевірки не складав. Він залишив водію свій номер телефону, щоб власник йому передзвонив.

Підприємець, начебто, домовився, що платитиме щомісячно по 50 доларів за чотири автобуси, щоб їх не перевіряли. Потім він стверджував, що дав представнику «Укртрансбезпеки» 200 доларів. Але йому не сподобалася поведінка посадовця, який постійно хвалився, які акти виписує і які будуть штрафи, тому звернувся у правоохоронні органи.

У червні 2021-го вже в рамках контролю за вчинення злочину підприємець дав обвинуваченому 200 доларів і приблизно за тиждень — ще 500 доларів за не перевірку 15 автобусів.

У судовому засіданні Сабадаш винним себе не визнав і просив його виправдати, хоча фактично не заперечував отримання коштів. Він розповідав, що влаштував кілька рейдів перевірки, щоб підтвердити регулярність перевезень. А далі підприємець, нібито, його спровокував і він спокусився. Крім того, чоловік обіцяв йому інформацію про незаконну діяльність інших перевізників. Раніше грошей від нього не отримував.

З огляду на розбіжності в документах і показаннях обвинуваченого та свідків суд не встановив, який режим перевезення пасажирів був у підприємця, але це й не було предметом судового розгляду. Між тим, такими розбіжностями, як вважає суд, міг скористатися обвинувачений для створення штучних перешкод у підприємницькій діяльності, почавши перевіряти одного і того ж перевізника. Посадовець створив умови, коли підприємець мусив виходити із ним на звʼязок та домовлятися. Також суд враховує той факт, що він залишив свій номер телефону водію, щоб той його передав власнику автобуса, ініціювавши їх контакт.

Зміст розмов свідчить про те, що між обвинуваченим і заявником існували певною мірою приятельські стосунки. Посадовець розповідає про свої перевірки перевізників у Боярці та що він може зробити, якщо перевізник не бажає із ним домовлятися. Підприємця він запитував, чи є нього конкуренти, пропонував послугу «завалити конкурента». Доводи захисту щодо провокації хабаря суд відхилив.

Сабадаша засудили до 5 років 6 місяців увʼязнення із конфіскацією майна. Додатково йому заборонили обіймати посади, повʼязані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, строком на 3 роки

Обвинувачений поки що лишається на свободі, бо вирок ще не набув законної сили і може бути оскаржений.

Exit mobile version