368.media

САП не знайшла доказів причетності інших суддів до схеми Князєва

Прокурор САП Віталій Гречишкін 6 лютого під час розгляду клопотання про тимчасове відсторонення екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва повідомив, чому у вказаній справі більше не було оголошено про підозри іншим суддям Великої Палати Верховного Суду.

У  червні 2023 року у САП повідомили, що під час обшуків, окрім Князєва, мічені долари були знайдені ще у чотирьох суддів. Втім, у САП також зазначили, що самого факту вилучення мічених купюр ще було недостатньо для оголошення підозри, адже потрібно було довести вину.

«Первинні протоколи негласних слідчих дій, характер спілкування осіб, причетних до надання та одержання неправомірної вигоди, свідчили про високий ступінь взаємозв’язку, розподіл обов’язку та дій, що давало підстави для кваліфікації за ч. 3 ст. 368 КК. Однак потім, після затримання Всеволода Князєва, розпочалася відкрита стадія досудового розслідування, яка полягала в зборі доказів, в тому числі шляхом допиту осіб. Аналізуючи в сукупності матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, з урахуванням об’єктивних показань свідків, в тому числі з числа суддів Верховного Суду, було прийняте рішення про зміну кваліфікації, оскільки були підстави вважати лише про наявність попередньої змови групи осіб. Однак достатніх доказів для інкримінування саме організованої групи здобуто не було», – розповів членам ВРП Віталій Гречишкін.

Також прокурор САП розповів, що 3 жовтня 2023 року кваліфікація кримінального провадження щодо Всеволода Князєва була змінена САП. Замість одержання неправомірної вигоди у великому розмірі за попередньою змовою групою осіб, дії Всеволода Князєва тепер кваліфікуються за ч. 4 ст. 368 КК.

Нагадаємо, що обшуки у більшості тодішнього складу суддів Великої Палати Верховного Суду відбулися 15-16 травня 2023 року під час слідчих дій у справі вже колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, який підозрюється в отриманні неправомірної вигоди у розмірі в $2,7 млн за вирішення Великою Палатою господарського спору на користь підприємця Костянтина Жеваго.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у трьох суддів ВП ВС під час обшуків були вилучені мічені купюри з числа тих, що були передані Всеволоду Князєву за вирішення спору на користь К. Жеваго. У одного судді знайшли $10 000, у іншого — $2 300, у третього — $50 000.

31 січня 2024 року Всеволод Князєв вийшов із СІЗО після того, як за нього внесли заставу у розмірі 18,168 млн гривень

Всеволод Князєв перебував під вартою із травня 2023 року. Спершу йому призначили заставу 107 млн гривень.

Exit mobile version