368.media

У Житомирі тренера засудили за виправдовування злочинів окупантів у Бучі

У Житомирі тренера  з йоги у фітнес-центрі Aerobics Ігоря Рокитинця засудили до 2,5 років виправних робіт за виправдовування злочинів російських окупантів у Бучі на Київщині. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Богунського райсуду за ч.2 ст.436-2 КК.

Реалізуючи свій злочинний умисел, особа діючи з метою поширення матеріалів, які містять виправдування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, перебуваючи за місцем свого мешкання, за допомогою мобільного телефону через додаток Viber, надсилав відвідувачам фітнес-центру відеоматеріал з відеохостингу YouTube проросійського та антиукраїнського характеру «Война на Украине. Почему в Буче шевелятся трупы? Взгляд из Израиля»..

Цим відео глядачів переконують, що саме українські військові вбивають мирних мешканців, а збройна агресія російської федерації позиціонується як «звільнення» України від поневолення Заходом, а, отже, є доцільною і виправданою. Відеозапис містить твердження, що ЗСУ та українська влада сфальсифікували документальні свідчення про воєнні злочини та ведуть інформаційну війну проти РФ і для цього вбивають власний народ, а також перешкодають в евакуації мирного населення з районів бойових дій, прикриваючись мирними людьми як живим щитом.

У судовому засіданні чоловік вину не визнав і просив його виправдати. Він розповів, що проводив заняття в групі з 6 осіб: 5 жінок і 1 чоловік. 23 лютого 2022 було останнє заняття, після цієї дати з групою він не зустрічався. 26 лютого йому зателефонувала власниця центру і сказала, що заняття проводитись не будуть, вхід до фітнес-центру, через бойові дії, було заборонено. Про військові дії він, начебто, не висловлювався, ні з ким не зустрічався, але мав власні інші погляди на це.

В мобільному додатку Viber була група, яку створила власниця фітнес центру під назвою «Йога», і там були прізвища учасників та їх номери телефонів, які віг зберіг собі в контакти і вів спілкування з кожним окремо. Одна зі свідків це донька жінки, з якою про політику він ніколи не говорив, але ця жінка колись мала види на нього як чоловіка, проте він їй взаємністю не відповів.

Зазначив, що не мав умислу у поширенні цих матеріалів серед відвідувачів занять з йоги, а відправив їх помилково. Вина обвинуваченого безпосередньо доведена дослідженими належними та допустимими доказами, зокрема показами свідків, висновком експертизи.

Як зазначив експерт у висновку заяви «авторитетної особи» викладені у формі тверджень «фальсіфікації», «бездіяльність» і «прорахунки» з боку політичного керівництва України», а також пропагандистські методи, в яких виражене значення переконування адресатів у тому, що саме українські військові вбивають мирних мешканців, а збройна агресія російської федерації позиціонується як «звільнення» України від поневолення Заходом, а отже є доцільною/виправданою.

Крім того, відеозапис містить твердження, що ЗСУ та українська влада сфальсифікували документальні свідчення про військові злочини та веде інформативну війну проти рф, задля успіху якої вбиває власний народ, а також перешкоджає в евакуації мирного населення з районів бойових дій, прикриваючись мирним населенням, як живим щитом. Зазначені висловлення спрямовані за своїм об’єктивним змістом на виправдовування збройної агресії російської федерації проти України.

Обвинувачений підтвердив, що скопіював собі відео з інтернету, оскільки цікавився думкою різних фахівців щодо подій в Україні. Тим двом жінкам він планував відправити матеріал занять із йоги, але помилково надіслав відео про злочини в Бучі. Під час перегляду матеріалу чоловік не помітив, що він виправдовує збройну агресію РФ. Обвинувачений говорив, що не мав умислу надісилати таке відео, це сталося помилково і він потім просив вибачення у цих жінок.

Свідок розповіла, що знає обвинуваченого з 2020 року як тренера з йоги. У фінтес центрі тренувались групами, але більшість занять були індивідуальними. Її знайома, яка порекомендувала цього тренера з йоги, попередила уникати з ним розмов про політику. Однак такі розмови відбувалися і обвинувачений розповідав, що має знайомих на окупованих територіях, виказував проросійські погляди, стверджував, що українські ЗМІ поширюють неправду і в Росії все по-іншому. У квітні 2022-го ця жінка була шокована, отримавши від тренера посилання на відео про події в Бучі. Їй відомо, що власник фітнес залу неодноразово вимагав в обвинуваченого, щоб той не навʼязував свої проросійські погляди відвідувачам.

Ще одна жінка з 2017 року працювала з обвинуваченим у фітнес клубі. Вона характеризує його як проросійську особу, яка жила в Україні та чекала приходу російської влади. Цей чоловік є прихильником «руського мира», підтримував політику Росії, зводив наклепи на українських військових. Одного разу свідок прямо запитала «чому він не їде в Росію?» і у відповідь почула «що він потрібен тут». Після повномасштабного вторгнення обвинувачений при зустрічі їй розповів, що недоречно пожартував щодо війни і його ледь не побили. Одного дня на свій телефон свідок отримала від обвинуваченого відео про Бучу, була шокована і заблокувала його, щоб більше не спілкуватись.

Ще одна жінка знає обвинуваченого з 2009-2010 років, познайомившись у фітнес-клубі на тренуванні з йоги. Особисто їй обвинувачений жодних відео не надсилав, знаючи її позицію з приводу російської агресії. Між ними були неодноразові сварки щодо поглядів на війну, яка почалася у 2014 році. Обвинувачений казав, що на Донбасі українці стріляють в українців, казав «що України не існує», навʼязував свої проросійські ідеї.

У приміщенні, яким користувався цей тренер із йоги, вилучили його особисті речі: паперову карту з написом «Ростов Великий», що містила на звороті схему Ростовського Кремля, аркуш паперу А4 з написом «на майдані хлопці домайданились», чотири значки з надписами цифри «2» та значок із зображенням червоної зірки СРСР, поштову листівку з написом «300 лет воссоединения Украины с россией», куртку з військовими емблемами Російської федерації і пʼять флеш-носіїв.

Чоловіка засудили до 2 років і шести місяців обмеження волі у виправному центрі.

Exit mobile version