368.media

Держава компенсує 14,5 мільйонів, вилучені під виглядом «злодійського общака» і поцуплені в АРМА

Печерський райсуд Києва задовольнив позов про стягнення 14,5 мільйонів гривень матеріальної шкоди, завданої органами державної влади. Про це пише «Судовий репортер».

За змістом позову, 1 квітня 2020 року бізнесмен Парубець уклав із братом нардепа 9 скликання Сергієм Кісільовим договір про співробітництво, передавши 500 тис. доларів для забезпечення початкових робіт та проведення переговорів щодо придбання земельної ділянки. Передачу грошей засвідчили розпискою і Кісільов помістив їх в орендований банківський сейф VIP відділення «ПриватБанку».

22 травня 2020-го сейф обшукали співробітники слідчого управління Нацполіції у кримінальній справі кримінального авторитета Андрія Недзельського. Із сейфу вилучили понад 400 тисяч доларів суд арештував їх як так званий «общак» — фонд взаємодопомоги в злодійському середовищі і передав в управління Нацагентству з управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Адвокат Парубця оскаржував арешт, кажучи, що гроші Недзельському не належать, але рішення про їх повернення не виконувалися і  дуже скоро судді поновлювали арешт. У грудні 2021-го старший слідчий в особливо важливих справах повідомила, що Парубець може отримати тільки 5860 доларів, оскільки ще за рік до цього АРМА перерахувала 395 тисяч доларів і 3 тисячі доларів процентів із цієї суми деякому Ігорю Королю, який представився їх власником. Гроші Королю виплатили на підставі судової ухвали, котра виявилась підробленою, і сьогодні цей факт розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України.

Наприкінці 2022 року Парубець подав позов проти держави, вимагаючи компенсації втрачених коштів.

У березні 2023-го представник Офісу генерального прокурора подав до суду пояснення, що позивач не підтвердив доказами, що кошти, які вилучені з банківського сейфу Кісільова, належать саме йому. Водночас Кісільов подав до суду заяву, що вимоги Парубця підтримує.

Представник Національної поліції посилалась на те, відсутній причинно-наслідковий звʼязок між діями їх посадових осіб та завданою позивачу шкодою. Співробітник АРМА просив відмовити у задоволенні позову.

У травні 2023-го Святошинський райсуд міста Києва визнав, що громадянин Король отримав гроші безпідставно і ухвалив стягнути з нього цю суму на користь АРМА. Сам Король у засіданні не був і рішення виносилося заочно.

Аналізуючи обставини справи, суд визнав вимоги Парубця законними і ухвалив стягнути з держави 395 тисяч доларів, що на день предʼявлення позову становить 14,46 млн гривень. У частині моральної шкоди суд відмовив, визнавши, що бізнесмен не довів своїх душевних страждань.

Станом на 19 січня інформація про подачу апеляції на це рішення відсутня.

Із 2021 році у звʼязку з розтратою 400 тисяч доларів підозрюваними стали адвокати Оксана Серокурова й Денис Сердюк, а також керівники АРМА — т.в.о. голови Віталій Сигидин, заступник голови Володимир Павленко, начальник управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі, начальник 1 відділу Управління менеджменту активів АРМА Єгор Сігарьов. Сьомий  підозрюваний — Ігор Король, фіктивний власник, на чий рахунок АРМА повернула гроші.

Влітку 2022-го досудове розслідування про заволодіння «общаком» офіційно завершили. 22 томи матеріалів справи відкрили для ознайомлення підозрюваним та їх захисникам.

Exit mobile version