368.media

ДБР обшукало суд у Києві через справу Жеваго

Детективи ДБР обшукали приміщення Дніпровського районного суду Києва. У суді тривав невідкладний обшук, тобто без будь-якого судового рішення «у зв’язку з невідкладним випадком (пов’язаним із врятуванням майна)».

При вході у приміщення працівники ДБР проводили особистий обшук працівників суду, слідчих, прокурорів, у тому числі відвідувачів, перевіряли їх особисті речі, зміст мобільних телефонів та інших пристроїв. І особистий обшук жінок здійснювали особи протилежної статі.

Насправді слідчих цікавив доступ до службового комп’ютера помічника судді Юлії Іваніної. На компʼютері був проєкт судового рішення, повний текст якого тільки мали оголосити о 17 годині того дня.

Слідчий, нібито сфотографував неоголошений повний текст рішення і відправив комусь через месенджери.

Суддю Іваніну, її помічника і секретаря обшукали: перевірили їх жіночі сумочки і верхній одяг. Також оглядалися мобільні телефони помічника та секретаря щодо їх переписки з суддею.

У суді вважають це втручанням у свою діяльність і перевищенням повноважень ДБР.

Наступного дня в ДБР оприлюднили власну версію подій. У відомстві інформували, що продовжують розслідувати кримінальне провадження за фактом привласнення майна власниками та менеджментом АТ «Банк «Фінанси та Кредит» та їх спільниками.

За версією слідства, екснардеп і акціонер банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит» Костянтин Жеваго створив злочинну організацію з метою розтрати майна установи та легалізації коштів в особливо великих розмірах.

За даними бюро, аби уникнути кримінальної відповідальності екснардеп звернувся за допомогою до судді. У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшук в службових кабінетах судді та вилучили речові докази правопорушення. Досудове розслідування здійснюється за фактом заздалегідь не обіцяного сприяння учасникам злочинної організації, вчиненого службовою особою з використанням службового становища, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 256 КК.

Після цього в Дніпровському райсуді Києва відкрили більше подробиць і, зокрема, назвали номери справи і кримінального провадження щодо громадянина К. Йдеться про Ігоря Копертехіна — колишнього голову правління банку «Фінанси та кредит», якого звинувачували службовій недбалості, що заподіяла тяжкі наслідки у вигляді матеріальних збитків для банку (ч.2 ст.367 КК).

Суддя Іваніна  3 січня за клопотанням захисту звільнила Копертехіна від кримінальної відповідальності у звʼязку з закінченням строків давності. Це був нетяжкий злочин зі строком давності 5 років із дня скоєння злочину.

У Дніпровському суді Києва пояснили, що майже два роки ця справа перебувала в іншому суді столиці — Печерському. Це підтверджується ухвалами із реєстру. Справа надійшла до Печерського суду в жовтні 2021-го і одразу двоє суддів узяли самовідвід, посилаючись на те, що раніше були задіяні у кримінальному провадженні як слідчі судді.

Протягом 2022 року невідомо, що відбувалося, оскільки жодних ухвал у реєстрі не опубліковано. Але в січні 2023-го ще один суддя Печерського суду взяв самовідвід з тих же підстав, що і колеги.

У березні 2023-го суддя Світлана Гречана ухвалила застосувати привід до обвинуваченого Копертехіна через його неявки на судові засідання, що, на думку прокурора, затягувало розгляд справи.

Засідання відбулося вже наступного дня і суддя Гречана повернула прокуророві обвинувальний акт як такий, що містить недоліки. Обвинувальний акт включав три епізоди тяжких наслідків у формі матеріальної шкоди:

Водночас в обвинувальному акті зазначалася загальна сума збитків у сумі 2,51 млрд гривень, що не збігалася із загальним розміром шкоди у викладі фактичних обставин.

Суд вважав, що через такі неточності обвинувачений не зможе належно усвідомлювати обвинувачення та захищатися від нього. Апеляційний суд вирішив, що обставини, на які посилалися в першій інстанції, повертаючи обвинувальний акт, підлягають перевірці саме на стадії судового розгляду, а не під час підготовчого судового засідання. Тому ухвалу про повернення обвинувального акту скасували.

Після цього в Печерському суді ще двоє суддів узяли самовідвід, повідомляючи, що ухвалювали рішення у кримінальному провадженні на стадії досудового слідства. У жовтні 2023-го голова Печерського суду Києва звернувся до апеляційного суду, щоб він визначив підсудність справи за іншим судом. На той час уже всі судді Печерського суду встигли узяти участь у розгляді цієї кримінальної справи.

8 листопада обвинувальний акт надійшов до Дніпровського райсуду Києва. У суді повідомили, що підготовче засідання 15 листопада відклали за клопотанням захисника обвинуваченого, який мав робочі питання у місті Полтаві.

У засіданні 22 листопада обвинувачений Копертехін уклав договір з іншим адвокатом і суд був зобовʼязаний дати йому час ознайомитися із матеріалами справи. Перерву оголосили до 1 грудня, але в цей день захисник подав письмове клопотання про відкладення, тому що його батько перебуває у тяжкому стані.

11 грудня Копертехін мав вкотре нового адвоката, якому був потрібен час на ознайомлення із матеріалами. Суд оголошував перерву до 28 грудня.

У судовому засіданні 28 грудня захисник заявив клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності. Щоб прокурор міг ознайомитися із клопотанням і підготувати заперечення, оголошувалась перерва до 3 січня.

Ухвалою суду 3 січня клопотання захисту про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження було задоволено. Це спонукало ДБР провести обшук у суді.

Exit mobile version