368.media

Одеський суд виправдав учасників афери Тарпана на проєкті «Глибоководний випуск»

Семеро учасників схеми біглого бізнесмена з Одеси Руслана Тарпана, котрі допомогали йому привласнювати бюджетні кошти на реалізації проєкта «Глибоководний випуск», виправдані через  у зв’язку з недоведеністю наявності в їхніх діях складу кримінальних правопорушень. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку колегії Приморського райсуду Одеси за  ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 28 ч. 3,4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК.

Руслана Тарпана підозрюють у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах під час будівництва «Глибоководного випуску», право будувати який його компанії отримали без конкурсу і тендеру. У цьому, за версією слідства, бізнесмену допомогало семеро осіб

Обвинувачені заволоділи бюджетними коштами у сумі 244,16 млн гривень та здійснили замах на заволодіння 177,41 млн гривень. Судил осіб голова Приморського райсуду Сергій Кічмаренко.

У справі було три епізоди привласнення коштів: закупівля матеріалів, завищення вартості робіт та завищення робіт з засипки підводного котловану. Наприклад ціна на поліетиленову трубу, яка закуповувалася компаніями ексдепутата Одеської міськради Руслана Тарпана в Pipelife Norway AS для будівництва системи стічних вод “Глибоководний випуск”, завищувалася майже у 6 разів.

Справа довго розслідувалася та слухалася у суді. Колегія дійшла висновку, що відбулося порушення підслідності. Одеська прокуратура ще в грудні 2015 року мала передати справу до НАБУ, но не зробило цього. Додатковим підтвердженням порушення правил підслідності слугує постанова процесуального керівника у провадженні від 11 липня 2017 про визначення підслідності. Приймаючи вказане рішення прокурор  однозначно констатує, що ряд кримінальних правопорушень в об’єднаному кримінальному провадженні підслідні НАБУ, однак питання про передачу матеріалів за підслідністю не підіймається.

У якості доказів сторони обвинувачення прокурором до обвинувального акту долучено матеріали наступних ревізій: ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ГУКБ Одеської ОДА за період з 01.01.2010 по 31.12.2011 № 06-19/99 від 24.02.2012 з додатками та ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Департаменту розвитку інфраструктури та ЖКГ Одеської ОДА за період з 01.06.2010 по 30.09.2013 № 06-76/65 від 20.12.2013 з додатками.

Під час судового розгляду встановлено, що тимчасові доступи до речей та документів, в ході яких вилучено матеріали ревізій, здійснено з порушенням строку дії попереднього дозволу суду, а також здійснено оперативними працівниками на підставі доручень, наданих слідчими в порушення вимог КПК, а саме доручення видавались на конкретну особу, а на оперативні підрозділи.

Так, стороною обвинувачення до обвинувального акту у якості доказів долучено матеріали виконання запитів про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Королівства Норвегія та Князівства Монако. Однак такі запити направлялися некомпетентними та неуповноваженими органами і їх посадовими особами без належної правової процедури, оскільки у період з 2015-2018 років керівники органів прокуратури достовірно знали, що злочини, досудове розслідування яких здійснювалось, підслідні НАБУ.

Згідно з пред’явленим обвинуваченням за ст. 191 КК обвинувачені заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

За версією сторони обвинувачення, злочинний умисел обвинувачених був направлений на заволодіння бюджетними коштами у загальній сумі 421,57 млн гривень. Однак, вказане не відповідає дійсності та спростовується документами, які долучені стороною захисту.

Вказаними рішеннями Господарський суд Києва задовольнив два позови ПП «Ремерцентр» до департаменту розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства і до Департаменту капітального будівництва Одеської ОДА  про стягнення заборгованості за виконані підрядні роботи за договором № 26 від 26.07.2010 на загальну суму 258,2 млн гривень. Вищим господарським судом  рішення суду першої та апеляційної інстанції, про стягнення заборгованості на користь ПП «Ремерцентр», залишено без змін. Будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження факту прийняття неправосудних рішень чи невідповідності висновків суду фактичним обставинам у справах № 910/19256/14 та 910/19328/14 стороною обвинувачення не надано.

Таким чином, версія сторони обвинувачення про заволодіння та здійснення замаху на заволодіння обвинуваченими бюджетними коштами є неспроможною.

Суд, керуючись цими висновками, вирішив виправдати всіх обвинувачених.

Організатор афери Руслан Тарпан наразі перебуває в ОАЄ. НАБУ поки не може домогтися його екстрадиції в України. Доля ще одного фігуранта – депутата Одеської міськради Олександра Орлова поки невідома. Майно «Глибоководного випуску» передали до АРМА. Там заявили, що це є набором будівельних матеріалів, які непридатні до використання.

Exit mobile version