368.media

Українська ІТ-компанія, що обслуговувала державні банки, фінансувала російську армію

Українська ІТ-компанія ТОВ «Корпоративні бізнес системи» з російським власником після початку повномасштабної агресії російської федерації отримувала державні замовлення. Про це редакція 368.media   дізналася з кримінального провадження за ч. 2 ст. 258-5 КК.

СБУ встановили, що впродовж 2022 року керівництво одеської фірми привласнило 2,8 млн гривень з державного бюджету. Підрядник мав доступ до обладнання Одеської обласної ради, одеського порту, «Ощадбанку» та НБУ. Всього ІТ-компанія є виконавцем п’яти чинних договорів на загальну суму у майже 18 млн гривень.

ТОВ «Корпоративні бізнес системи» або ж CBS (Corporate Business Systems). Ця фірма зареєстрована в Одесі на Балківській, 42. Наразі власниками є Людмила та Леонід Пашини, останній має українське та російське громадянства. Але реально компанія є дочірнім підприємством російської ООО «Корпоративные бизнес системы» (Москва, cbs-group.ru). До 2018 року власником фірми був російський бізнесмен Володимир Шестопалов (Vladimir Shestopalov).

Він заснував фірму в Одесі у 2007 році. За цей час вказана компанія була учасником та переможцем низки публічних закупівель, замовниками яких виступали АТ «Державний ощадний банк України» (понад 300 млн гривень), Національний Банк України (12 млн гривень), АТ «Укрексімбанк» (4 млн гривень), військові частини ЗСУ (понад 5 млн гривень) та інші. Після 27 лютого 2018 року, з метою уникнення від можливого потрапляння у санкційні списки РНБО за діяльність на шкоду державній безпеці України, вийшов зі складу учасників української фірми.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження серед замовників російської ООО «Корпоративные бизнес системы» є державні організації рф з нафтогазової сфери та сфери державного управління (ПАО «Газпром нефть», «Посольство россии в Казахстане», «правительство Ростовской области» тощо).

Наразі Володимир Шестопалов перевів фірму до Казахстану та нібито виступає у якості місцевого бізнесмена. Але таким чином він уникає санкцій. В нього є філії у Киргизстані та Узбекистані.

На підставі ухвали Солом’янського райсуду на капітал фірми у розмірі 3,22 млн гривень наклали арешт. Також арештували й приміщення фірми в Одесі на Гагарінському плато, 5/2 (приміщення 9). Вже наприкінці цього року майно передали до АРМА.

Exit mobile version