368.media

Одеського суддю, який не зміг пояснити походження майна, звільнили з посади

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення з посади судді Господарського суду Одеської області Геннадія Лепеху. Рішення рада ухвалила на засіданні 28 листопада.

Матеріали про звільнення розглядалися за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Як пояснив член ВРП Роман Маселко, виступаючи на засіданні Вища кваліфікаційна комісія під час співбесіди встановила обставини, які свідчать про невідповідність судді займаній посаді.

Про які саме обставини не обговорювалося, але ще у 2018 році ВККС визнала Геннадія Лепеху таким, що не відповідає критеріям доброчесності. Однак ВРП довгий час не могла розглянути подання на його звільнення.

Також Фундація DЕJURE,  стверджувала, що у 2018 році суддя не зміг пояснити велику кількість статків його родини: будинки, квартири, причал, елітні авто, дорогі годинники та ювелірні прикраси тощо.

«Під час співбесіди суддя Лепеха Г.А. зазначив, що у його сім’ї є кошти, якими розпоряджається дружина. Суддя пояснив, що в декларації він вказував її як особу, з якою спільно проживає, але не перебуває у шлюбі, оскільки у 2016 році вони шлюб розірвали. Однак їм вдалося зберегти відносини й вони продовжують проживати разом. Доходи його сім’ї до 2001 року він може підтвердити документами лише частково. З 2001 року декларує всі доходи сім’ї, їх походження може підтвердити документами та сума цих коштів еквівалентна одному мільйону доларів. У його родині немає значення, на кого зареєстровано майно. Сини за потреби придбати майно звертаються до батьків, тому значна частина майна, яка на праві  власності належить його синам, придбана за кошти, належні йому та дружині. Чітких пояснень щодо незазначення у деклараціях сум готівкових коштів та коштів, розміщених на банківських рахунках членів його сім’ї, суддя під час співбесіди не надав. Висновок ВККС за 2018 рік.

У 2016 році суддя Геннадій Лепеха опинився в епіцентрі скандалу через декларацію. Річ у тім, що суддя господарського суду Одеської області Геннадій Лепеха у 2015 році задекларував 186 тисяч гривень власної заробітної плати та 30 тисяч гривень доходу дружини, але видання «Наші гроші» стверджувало, що суддя приховує дані про нерухомість, тоді як його дружина виявилася, за даними видання, співвласницею бази відпочинку.

Exit mobile version