368.media

У Києві двох нацгвардійців засудили за недбалість, що призвела до вибуху у суді

Шевченківський районний суд Києва затвердив угоди щодо ексначальника судової варти Олександра Жаборовського і його помічника. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Згідно з висновком військової експертизи, дії начальника судової варти капітана Жаборовського та помічника начальника судової варти молодого сержанта Ярослава М. не відповідають вимогам керівних документів і перебувають у причинно-наслідковому звʼязку зі спробою втечі і загибелі обвинуваченого Ігоря Гуменюка, поранення працівників поліції та завдання збитків державі у вигляді пошкодження будівлі  суду.

Згідно з обвинуваченням, 5 липня 2023 року, перебуваючи на території суду, Жаборовський не забезпечив надійну охорону осіб взятих під варту, суворе виконання обовʼязків кожною посадовою особою варти, не провів та не забезпечив проведення обшуку підсудного Гуменюка. По прибуттю до Шевченківського районного суду Києва не здійснив та не забезпечив вивід підсудного Гуменюка в туалет вартового приміщення, а після справляння природних потреб не одягнув наручники через кватирку в дверях туалету що, у свою чергу, дало можливість Гуменюку винести із ДУ «Київський слідчий ізолятор» не менше шести виготовлених ним саморобних вибухових пристроїв, один з яких він розмістив і виніс під одягом у спеціально облаштованому виробі з тканини, схожому на бандаж, які у подальшому привів у дію в приміщенні суду, що спричинило тяжкі, у тому числі до спроби втечі Гуменюка, загрози загибелі і травмування працівників і відвідувачів суду, підриву роботи судової установи, а також підриву авторитету органів судової влади та правоохоронних органів.

Ще на етапі слідства Жаборовський визнав вину і з ним було досягнуто домовленості про укладання угоди. Сторони домовилися про покарання — тримання у дисциплінарному батальйоні строком на 6 місяців. Це покарання менше, аніж мінімальне передбачене законом.

Помічник начальника судової варти отримав 2 місяці дисциплінарного батальйону. Удвох із Жабровський вони компенсують державі 44 тис. гривень за військову експертизу.

Пошкодження майна і будівлі Шевченківського суду Києва оцінили в 804 тис. гривень, але з засуджених ці кошти не стягували.

Матеріали щодо службової недбалості трьох працівників СІЗО залишаються на стадії досудового слідства.

Нагадаємо, Ігор Гуменюк майже 8 років він без вироку утримувався під вартою за звинуваченням у теракті. 31 серпня 2015 року на мітингу під Верховною Радою він начебто кинув гранату, що призвело до смерті чотирьох нацгвардійців 20-25 років. Ще 65 військовослужбовців, які охороняли громадських порядок, отримали поранення і тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Влітку цього року суд завершував дослідження письмових доказів і мав перейти до допиту свідків. Та 5 липня після судового засідання, на якому вкотре продовжили запобіжний захід, Гуменюк нібито спробував втекти, коли його повели в туалет. А коли не вийшло, то, за версією поліції, забарикадувався у конвойному приміщенні і підірвав себе вибухівкою, яку мав із собою.

15 листопада Шевченківський райсуд Києва закрив справу щодо Гуменюка у звʼязку зі смертю обвинуваченого. Сергій Крайняк, який вважається спільником Гуменюка, бере участь у бойових діях, оскільки йому ще до повномасштабного вторгнення РФ змінили запобіжний захід.

Exit mobile version