368.media

Священник Вінницької єпархії УПЦ виправдовував окупацію України

Настоятеля одного із храмів Вінницької єпархії УПЦ (МП) Дмитра Тіхова, який заперечував збройну агресію росії та виправдовував тимчасову окупацію частини України, затримали правоохоронці. Про це повідомили у прокуратурі та СБУ.

Підозрюваний донедавна був настоятелем кількох храмів УПЦ (МП) на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ. Втративши реальну паству, священник активізував діяльність в інтернет-мережі. Він, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «ВКонтакте», використовував створений у ній власний акаунт для поширення антиукраїнських матеріалів.

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії російської федерації як внутрішнього громадянського конфлікту.

Такі ж матеріали підозрюваний поширював у створеній ним спільноті «Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской» в Telegram, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси».

На власному Telegram-каналі він повторював наративи кремля про «громадянську війну» в нашій державі та вихваляв ексватажків терористичної організації «днр» Олександра Захарченка, «Гіві» та «Моторолу».

Також клірик поширював «авторські» коментарі, в яких намагався дискредитувати українських військових та ображав релігійні почуття представників різних конфесій.

Крім того, протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей та спілкування з прихожанами.

Після повідомлення про підозру священник деякий час переховувався від слідства у кількох областях, однак був розшуканий оперативниками органу безпеки та затриманий.

При обшуках за місцем проживання клірика виявлено мобільні телефони та комп’ютери із доказами підривної діяльності на користь рф.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників); ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК.

Exit mobile version