368.media

Колишнього заступника голови Київської ОДА засудили до ув’язнення

Колишнього заступника голови Київської обласної державної адміністрації Ігорем Любко і  ексначальника управління лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я КОДА Юрія Пуденка визнали винними в корупції. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Голосіївського райсуду столиці за ч.3 ст. 368 КК.

У 2016 році в ОДА діяла програма відшкодування ставок по залучених кредитах сільськогосподарським товаровиробникам. Між заступником голови ОДА Ігорем Любком і виконувачем обовʼязків директора департаменту агропромислового розвитку начебто виник конфлікт, оскільки остання «неправильно»себе вела, вирішуючи питання про відшкодування коштів товаровиробникам без погодження із ним.

Одного дня Любко викликав чиновницю до свого кабінету і показав їй розпорядження голови ОДА про призначення виконуючим обовʼязки директора Департаменту іншої особи та запропонував співрозмовниці написати заяву на відпустку та одночасно заяву на звільнення, що та і зробила.

Незабаром жінка знайшла собі роботу в податковій інспекції міста Бровари та просила Любка оформити її звільнення у звʼязку з переведенням до іншої установи. Але той у відповідь почав вимагати хабар.

У заяві до правоохоронних органів жінка писала, що Любко вимагає принести гроші в якості «відкату», що вона нібито отримала в результаті компенсації сільгоспвиробникам.

За версією обвинувачення, йшлося про 200 тис. гривень, які чиновниця мусила дати, щоб отримати назад трудову книжку і нормально влаштуватися на нову роботу.

Побоюючись викриття, посадовець залучив пособником Пуденка. Останній також вживав заходів конспірації. Зокрема, зателефонував жінці, в якої мав отримати кошти, із телефону випадкової особи — позичив мобілку в баристи кавʼярні.

Гроші брала знайома обвинуваченого — не обізнана зі злочинним планом співробітниця банку, якій він сказав, що бажає покласти цю суму на депозит і просив отримати гроші в незнайомки. Насправді співробітник ОДА в цей час стояв неподалік і стежив за передачею коштів і був затриманий, як тільки все сталося.

У судовому засіданні колишній заступник голови облдержадміністрації винним себе не визнав. Переконував, що матеріальна винагорода за звільнення не обговорювалась. З приводу наявності двох редакцій наказу з різними формулюваннями підстав звільнення особи, то не пригадує, чи візував такі накази, але він не має на це повноважень. Заявницю він вважає провокаторкою і начебто виганяв її зі свого кабінету і погрожував викликати поліцію. Чому до неї підійшов його підлеглий шодо передачі коштів не знає. Питання переведення працівників, вирішує лише голова адміністрації, це його виключна компетенція.

Інший обвинувачений, якому відводилась роль пособника, частково визнав вину. Але намагався переконати суд, що хотів шахрайським шляхом заволодіти грошима, які конче були йому потрібні для операції на нирці.

Він нібито підслухав у коридорі, як чиновник ОДА з якимсь спілкувалася по телефону і зрозумів, що вона має проблеми зі звільненням. Тоді просто підійшов і запропонував свої послуги та назвав суму в 250 тисяч гривень, бо стільки коштувала операція. У подальшому нібито не мав наміру ділитися з Любком, а планував усе забрати собі і витратити на операцію.

Але, проаналізувавши показання свідків і записи НСРД, суд вирішив, що провина ексчиновників є доведеною.

Із записів розмов вбачається, що голова ОДА тривалий час умисно не погоджував питання звільнення підлеглої в порядку переведення, посилаючись на невирішені нею питання, при цьому маючи на увазі саме передачу неправомірної вигоди. При цьому зауважував, що вона на своїй посаді нібито отримувала «відкати», тому може сплатити затребувану суму.

Водночас у діалогах немає прямих вимог передачі грошей і йдеться про схиляння до надання неправомірної вигоди.

Суд переконався, що другий обвинувачений діяв не на власний розсуд або спонтанно, як він сам стверджував. Навпаки, він діяв за завчасно визначеним планом, для конспірації телефонуючи із мобілок випадкових осіб і використовуючи в розмові надумані репліки на кшталт отримання коштів за стоматологічні послуги (обвинувачений має приватний стоматологічний кабінет — ред.).

Ексзаступника голови Київської ОДА засудили до 5 років і 6 місяців вʼязниці, а його пособника — до 5 років. В обох конфіскують половину майна.

У 2015 році Ігор Любко був помічником нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Марії Іонової.

Незадовго до подій, описаних у вироку, в березні 2016-го тодішній голова Київської ОДА Максим Мельничук призначив Любка своїм заступником. До цього він був його радником.

Exit mobile version