368.media

Нардеп Шуфрич може мати статки у розмірі близька 100 млн доларів

Статки нардепа Нестора Шуфрича, підозрюваного у державній зраді, становлять мінімум 100 млн доларів. За оцінкою Forbes, здебільшого – це готівка. Також нардепу належить 6,5% Київського річкового порту.

У своїх розрахунках Forbes спирається на публічну інформацію. Головна відома угода Шуфрича – продаж 50% «Нафтогазвидобування» за 96 млн доларів. Достеменно невідомо, як він розпорядився цими грошима. Вартість його задекларованої нерухомості (наприклад, два будинки у Козині на 700 та 330 кв. м) суттєво менша.

У 2015-2017 роках декларації Шуфрича рясніли мільйонами гривень доходу, десятками квартир і земельних ділянок, кількома будинками, авто, колекціями ікон, живопису, фарфору та зброї. У 2018-му він отримав статус найозброєнішого чиновника, задекларувавши 156 видів вогнепальної зброї.

При цьому серед бізнес-активів нардеп вказував тільки свої частки у закарпатському виробнику соків «Вітал Плюс» (80%) та «Мисливському клубі «Кремінка» (100%).

У 2016 році журналісти «Радіо Свобода» з’ясували, що разом із екс-головою Держкомпідприємництва України Михайлом Бродським Шуфрич володіє часткою в компанії «Київський річковий порт», у власності якої будівля Київського річкового вокзалу на Поштовій площі в центрі Києва. Також ця компанія має ділянку під будівництво ЖК на острові Рибальський.

За даними «Радіо Свобода», 25% компанії належало фірмі помічника Шуфрича – Віктора Сидорука. Пресслужба нардепа підтвердила цю інформацію.

У середині лютого 2022-го журналісти «Радіо Свобода» знайшли у власності родини Шуфрича земельні ділянки та маєток у селищі Сімеїз на південному березі тимчасово анексованого Криму, придбані у 2013 році. Шуфрич публічно відвідував Крим після анексії РФ і в коментарі «Схемам» підтвердив, що його родина має майно в Криму, однак уточнювати, чи оформлене воно за російськими законами, не захотів.

У березні 2023 року журналісти BIHUS.Info виявили у власності політика щонайменше чотири маєтки у Конча-Заспі (щонайменше за 250 млн гривень), шість квартир у центрі Києва, елітні апартаменти в Одесі на березі моря на 500 кв. м та комплекс «Конюшня Бутенко» під Києвом. Більшість майна записані на угорця з російськими звʼязками Дьордя Штофа, багаторічного помічника Шуфрича В’ячеслава Черепаню та ще кількох підставних осіб, йдеться в розслідуванні.

Exit mobile version