368.media

В Одесі ексревізора засудили за корупцію

В Одесі визнав винуватою в одержанні неправомірної вигоди колишню співробітницю Держаудитслужби Наталію Івасенко. Про це повідомляється у вироку Малиновського райсуду.

Обвинувачена працювала на посаді головного державного фінансового інспектора відділу Південного офісу. У 2022 році вона проводила аудит виконання бюджетних програм департаментом екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради. На будівництві 1-го міського центру спортивного дресирування собак «Догтаун» було виявлено завищення підрядником вартості виконаних робіт на суму 89 тис. гривень.

Чиновниця одержала від керівника ТОВ «СМУ №533» 32,5 тис. гривень за невідображення в акті ревізії повної суми завищення вартості робіт.

Жінку звинуватили у вимаганні і одержанні неправомірної вигоди (ч.3 ст.368 КК). У суді вона пояснила, що керівник компанії-підрядника сам попросив зробити йому послугу і зменшити суму завищення, пообіцявши, що новий директор компанії віддячить їй грошима.

На той час вона перебувала у скрутній матеріальній ситуації у звʼязку з лікуванням близької їй людини, витрачала багато коштів на придбання ліків, і для неї було важливо вирішити власні проблеми з витратами на лікування. У скоєному розкаюється і жалкує про вчинене. Обвинувачена 17 років працювала ревізором.

Із показань заявника та обвинуваченої суд зробив висновок, що остання не погрожувала і не створювала умисно умови для примушування до передачі їй неправомірної вигоди. Суд виключив ознаку вимагання і перекваліфікував дії обвинуваченої з ч. 3 ст. 368 на ч.1 ст.368 КК.

Жінка раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, працює, неодноразово отримувала заохочення у звʼязку з сумлінним виконанням трудових обовʼязків, має хронічні хвороби, що підтверджується відповідними медичними довідками, неодноразово робила благодійні внески на підтримку.

Водночас захист не надав доказів, що злочин скоєно внаслідок збігу тяжких особистих обставин хвороби близької людини. Тому суд бере до уваги, але не визнає як щире каяття пояснення обвинуваченої про те, що вона жалкує про вчинене і засуджує свою поведінку.

Суд призначив покарання — 68 тис. гривень штрафу. Початково обвинуваченій загрожувало від 5 до 10 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Exit mobile version