368.media

В Охтирці експосадовця виконавчої служби засудили до штрафу

В Охтирці колишню державну виконавицю засудили до штрафу за отримання хабаря. Про це редакція 368.media   дізналася із вироку суду Сумської області за ч.1 ст.368 КК.

Обвинувачена працювала держвиконавцем у Тростянецькому райвідділі Державної виконавчої служби в Сумській області. У 2019 році до неї прийшов чоловік, який просив перерахувати розмір його заборгованості по аліментах і подав квитанції про сплату боргу. Держвиконавиця сказала, що може зробити перерахунок. Та при цьому набрала та показала відвідувачу число «5000» на екрані свого електронного калькулятора.

Через кілька днів посадовиця отримала від боржника п’ять гривень і була затримана.

У суді жінка вину не визнала і просила її виправдати. Вона заявила, що боржник її підставив і звернувся з заявою до правоохоронних органів, шоб приховати власну злочинну діяльність, бо на нього відкрита кримінальна справа за несплату аліментів. Обвинувачена стверджувала, що взяла гроші на погашення боргу, які не пізніше наступного дня повинна була внести на депозитний рахунок виконавчої служби. Акт прийняття грошей вона не змогла видати, оскільки був зламаний принтер, а покласти наступного дня на депозитний рахунок також не встигла, адже її затримали.

Однак суд вважає провину цієї жінки доведеною. Доказами стали, зокрема, матеріали негласних слідчих розшукових дій.

При зустріч про домовленість першим нагадує саме заявник. Він уточнив у держвиконавця, чи мала вона на увазі гривні і та його заспокоїла, що так. Слова обвинуваченої  «От у Харькові там гривнями не принімають» свідчать саме про пропозицію надати неправомірну вигоду».

Водночас із розмови вбачається, що вона проходила спокійно, жодних погроз обвинувачена не висловлювала, тему неправомірної вигоди боржник ініціював сам, при цьому жодних невдоволень не висловлював, що свідчить про відсутність перебування його у безвихідному становищі.

Суд вирішив, що доказами не доведено, що державна виконавиця вимагала хабар. Відтак її дії перекваліфікували із ч.3 на ч.1 ст. 368 КК.

Жінку покарали штрафом у 17 тис. гривень із забороною обіймати посади в органах державної влади строком на 1 рік.

Exit mobile version