368.media

Справа про корупцію ексдиректора Одеського цирку розвалилася у суді

Вєтроумов

Вєтроумов

Ексдиректора ДП «Одеський державний цирк» Геннадія Вєтроумова виправдали від звинувачень у корупції – його справа розвалилася у суді.  Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Приморського суду за ст.364 КК.

Про колишнього посадовця ми писали у 2017 році, коли аналізували матеріали перевірки цирку з боку Державної аудиторської служби. Там вказувалося, що Вєтроумов влаштував на посади своїх родичів, а також після звільнення забрав із собою багато службових документів. Окремим питанням, за яке посадовець отримав підозру, стало доля майна гуртожитку для артистів.

У 2012 році після призначення Вєтроумова, ринкову вартість «Будинка артистів цирку» не проводили, а керівництво та бухгалтерія цирку оцінила його лише у 275 тис. гривень. Реальна вартість об’єкта становила на 2017 рік близько 35 млн гривень.

Будівля з 1998 року була в оренді у двох українсько-латвійських компаній «Альтіс-ЛТД» та «Грата», які переоблаштували готель в офісний центр та здавали там приміщення. Відповідно до умов договору СП «Альтіс-ЛТД» в період діяльності договору повинно було компенсувати Одеському державному цирку прямі витрати по сплаті 55 місць в готелі чи гуртожитку; а також заробітну плату обслуговуючому персоналу чисельністю 8 робітників. Крім того, підлягали компенсації витрати на комунальні послуги та сплату за землю.

За версією обвинувачення, Вєтроумов, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах ТОВ «Альтіс-ЛТД» у жовтні 2014 року видав довіреність щодо уповноваження директора підприємства представляти інтереси довірителів зі строком дії у три роки. Таким чином він фактично передав права орендодавця приватній компанії без укладання належним чином договору оренди. Це спричинило збитки у 2 млн гривень. Вєтроумов себе винним не визнав. Його позицію зайняв і суд.

Довіреність була видана директором ДП «Одеський державний цирк» в рамках виконання договору про спільну діяльність. Документ не надавав повноважень орендарю прав на здачу в оренду приміщень готелю. Експертиза документу не мала категоричний характер, а відтак не має юридичної сили.

При цьому у прокуратурі наплутали з кримінальними провадженням. Діяльність Вєтроумова розслідувалась у справі  № 12013170020000215 від 04.03.2013 за ч.2 ст. 364 КК. Також була друга справа за № 12017160500001742 від 31.03.2017, за ч.2 ст. 364 КК.

Прокурором на підтвердження винуватості  надані до суду письмові докази, які були отримані в рамках кримінального провадження № 12013170020000215. Однак, обвинувальний акт стосовно ОСОБА_5 , направлений до суду в рамках кримінального провадження № 12017160500001742.

Судити Вєтроумова почали у 2017 році, але засідання постійно переносили. Це було пов’язано з замінами державних обвинувачів, з позицією і поведінкою органу обвинувачення, який здійснював підтримання державного обвинувачення в суді, і який впродовж тривалого часу реалізовував своє право на надання доказів суду і забезпечення допиту свідків обвинувачення в суді.

Судові засідання неодноразово відкладались у зв’язку із неявкою органу обвинувачення (12 судових засідань), неявкою представника потерпілого (19 судових засідань), неявкою свідків (13 судових засідань).

У зв’язку із неявкою в судові засідання свідків і неможливістю встановити їх місце проживання, судом виносилися ухвали щодо забезпечення їх явки, однак ухвали належним чином не були виконані.

Суд визнав чоловіка невинуватим у пред’явленому обвинуваченні у зв’язку з недоведеністю кримінального правопорушення. Наразі Вєтроумов працює директором власної приватної фірми «Лаванда» в Очаківському районі Миколаївської області.

Exit mobile version