368.media

Українська суддя, котра виправдовувала окупантів, відсвяткувала Новий рік у Криму

Суддя Якимівського районного суду Запорізької області Світлана Федорець, котра отримала підозру за виправдовування російської агресії, відсвяткувала Новий рік 2023 в анексованому окупантами Криму. Про це стало відомо в ході судового засідання щодо обрання запобіжного заходу.

У розпорядженні СБУ є записи розмов, де вона не приховує свою проросійську позицію і постійно повторює наративи кремля про війну в Україні. Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму та Мелітополя і вихваляла запровадження там «російського законодавства». Суддя начебто стверджувала, що українська армія завдає ударів по Луганську заради тестування нових далекобійних ракет, звинувачувала Україну в руйнуванні Криму і натомість позитивно оцінювала зміни в Криму під час окупації, визнавала Крим частиною Росії.

Федорець повідомили підозру за ч.3 ст. 436-2 КК.  Вища рада правосуддя відсторонила суддю від обов’язків до 3 вересня 2023 року.  Печерський районний суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з двома мільйонами гривень застави.

У суді Федорець зізналася, що мала контакти із представниками окупаційної влади та двічі відвідувала тимчасово окуповану територію міста Мелітополя та Автономної Республіки Крим, де святкувала Новий 2023 рік, перетинаючи лінію зіткнення біля Запоріжжя.

За даними СБУ, всі члени сім’ї судді добровільно проживають на окупованих територіях. Зокрема, двоє її неповнолітніх дітей разом з її мамою проживають у Криму, де мають статус біженців. Діти ходять до школи та перебувають під постійним наглядом органів опіки окупантів.

У Криму також тривалий час проживає та працює ветеринаром її рідний брат. Із розмов судді вбачається, що її чоловік проживає в окупованому Мелітополі і вони підтримують постійний зв’язок.

Зʼясувалося, що Федорець подала заяву про звільнення із посади судді та після отримання грошових нарахувань і довічного утримання хотіла повернутися на тимчасово окуповану територію, у місто Мелітополь, а згодом виїхати до Криму. Для цього вона начебто шукала посередника, який би вплинув на прискорення розгляду її заяви про  відставку. У зв’язку із цим також зареєстроване кримінальне провадження щодо готування до передачі хабаря (ч.1 ст.14, ч.3 ст. 369 КК).

Exit mobile version