368.media

Буданов наказав конфіскувати 374 млн гривень у російського виробника чаю

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов наказав конфіскувати 373,88 млн гривень, які було арештовано на рахунках української доньки російського виробника чаю Greeenfild.  Як дізналася редакція 368.media, відповідну ухвалу виготовив Шевченківський райсуд Києва за ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 КК.

Минулого року Подільська окружна прокуратура Києва конфіскувала у компанії 52 млн гривень. Гроші передали на потреби ЗСУ. Що це за фірма та чому суд дозволив передати гроші ГУР?

Чай та кава

Мова йде про грошові рахунки ТОВ «ТС Трейд» (раніше – «Орімі Україна»). Компанія виробляє чай під брендами Greenfield, Tess, «Принцеса Нурі», «Принцеса Ява», «Принцеса Гіта», каву «Жокей», Jardin, Piazza del Caffe.

Фабрика з виробництва знаходиться у селі Требухів біля Броварів у Київській області. На підприємстві працює близько 1 тисячі осіб. До речі, у перші місяці повномасштабної війни у 2022 році росіяни частково зруйнували село. Фірма контролювала приблизно 1/3 ринку чаю в Україні. Її виторг протягом останніх років становив по 1,3-1,6 млрд гривень щорічно.

Спочатку власниками фірми були росіянин Олексій Дубровський, українці Володимир Дубровський та Павло Шмельов. З 2008 року власником була російська компанія «Невські Пороги» (дочірнє підприємство російської компанії «Орімі»). Колись український філіал належав росіянам Олександру Євневичу та Сергію Касьяненку. У 2016 році вони перереєстрували фірму на інших власників.

Євневич – російський мільярдер, який народився у Білорусі, голова ради директорів банку «Объединенный капитал». В Україні на нього накладені санкції. Касьяненко – його бізнес-партнер. Бізнесмени володіють фабрикою з виробництва кави та чаю у Ленінградській області та у Санкт-Петербурзі.

З 2016 року співвласниками були кіпрська Rimexo Limited та мешканець передмістя Василькова (вже українець) Олексій Дубровський (очолював підприємство з 2008 року). Кінцевими власницями офшору були громадянка Великої Британії Вероніка Касьяненко з Лондона та громадянка Білорусі Тетяна Вахляєва з передмістя Мінська.

У грудні 2022 року АМКУ оштрафував компанію на 80 млн гривень за приховування зв’язків з росіянами. У компанії повідомляли, що Касьяненко останні 10 років та «є міжнародним незалежним приватним інвестором, що активно інвестує в акції та облігації публічних компаній у всьому світі… та не інвестує в росію, не є акціонером будь-яких компаній росії, не веде бізнес у росії». Проте у компанії не знали, чи пов’язана якось «британка» Вероніка Касьяненко з Касьяненком. За даними СБУ та Служби зовнішньої розвідки, це прямі родичі.

У жовтні 2022 року фірма змінила власників. Спочатку власниками Rimexo стали громадянин Німеччини Дмітрій Горіловскій та киянин Андрій Тульєв. Наприкінці листопада доля Олексія Дубровського перейшла Валентині Сазоновій, яка замість нього очолила підприємство.

Дмитро Горіловський – бізнесмен родом з росії, криптоінвестор. Відомий тим, що розробив YotaPhone, заснував інноваційну компанію Woodenshark, стартап Moeco (трекери вантажів). У компанії були офіси у Санкт-Петербурзі, Нюрнберзі (Німеччина) та Нью-Йорку. Якщо вірити акаунтам у соцмережах, Горіловський мешкає у США та є співзасновником фонду One Ukraine, яким допомагає українцям та знаходиться у Німеччині. Як зазначається на сайті фонду, мати Дмитра походить з українського міста Рівне.

Що арештували?

З відкритих джерел інформації ГУР стало відомо, що АМКУ наклав штраф на фірму через приховування зв’язків з росіянами. Менеджмент компанії заперечував факт свого прямого відношення до країни-агресора для того, щоб це не вплинуло на наміри торгівельних мереж та дистриб’юторів співпрацювати з «Орімі Україна», а також на бажання українських споживачів купувати товари торгових марок, що йому належать.

З метою забезпечення виконання ГУР бойових завдань, керуючись положеннями закону  «Про правовий режим воєнного стану», Буданов підписав накази про примусове відчудження майна. Мова йшла про рахунку фірми в українських банках на суму  373,42 млн гривень та 11,6 тис. євро (близько 470,85 тис. гривень згідно з поточним курсом НБУ).

Слідчий суддя вирішив, що накладений арешт перешкоджає ГУР Міноборони користуватися та розпоряджатися майном, зокрема зарахувати кошти на спеціальні рахунки в Державній казначейській службі, та зняв арешт.

 

Exit mobile version