368.media

У Кропивницькому поліцейського арештували за аварію з загиблими школярками

У Кропивницькому суд помістив під варту поліцейського Миколу Нарадько, який напідпитку за кермом потрапив в аварію, де три 17-річні пасажирки загинули. Як повідомляє «Судовий репортер»  клопотання про запобіжний захід у Кіровському районному суді Кропивницького.

Підозрюваного Миколу Нарадька 1991 року народження доставили під конвоєм. У нього на обличчі — забої. Він також травмувався у ДТП.

За матеріалами досудового розслідування, смертельна аварія сталася 25 червня, близько 04:30, на трасі Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя. Це приблизно за 300 метрів від смт Новгородка, де мешкали загиблі дівчата і сам водій Микола.   Микола підвозив підлітків зі святкування випускного. Посадив у Mercedes сімох пасажирів — пʼятьох дівчат і двох хлопців. На трасі водій втратив керування, машина злетіла у кювет і перекинулася у полі.  У результаті автотрощі 17-pічні Діана Каналош, Наталія Доpошко та Олена Грищук загинули. Двоє — на місці події, ще одна у авто швидкої допомоги. Одна з дівчат — переселенка з Лазурного Херсонської області.

Ще чотирьох неповнолітніх доставили у лікарню. У трьох діагностували нетяжкі травми — переважно забої. Нині вони лікуються амбулаторно. Одна 16-річна потерпіла лишається у дитячій лікарні в Кропивницькому. У неї забій попереку. Життю дівчини нічого не загрожує.

За словами місцевих жителів, напередодні трагедії підлітки святкували випускний — вони закінчили навчання у ліцеї Новгородківської селищної ради. Зібралися вдома у племінника підозрюваного. На святкуванні був і сам Микола. На світанку підлітки вирішили традиційно поїхати зустрічати схід сонця. Микола напідпитку зголосився їх підвезти. Троє пасажирів розмістилися на передньому сидінні авто, а четверо — позаду. Люди припускають, що нетверезий водій перевищив швидкість та злетів на мокрій трасі у кювет. Тієї ночі пройшов сильний дощ.

Прилад Drager показав вміст алкоголю в 1,29 проміле. Нарадько підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило загибель кількох осіб (ч. 4 ст. 286-1 КК).

Прокурор Остап Кравчук та старший слідчий ДБР Максим Балаєнко клопотали про тримання під вартою підозрюваного без визначення застави. Підозрюваний мешкає у Новгородці, там працює. У цьому ж селищі  живуть і свідки, тож чоловік може на них впливати. А ще одним зі свідків є родич підозрюваного, який разом з іншими був того дня в легковику.

Як правоохоронець Микола Нарадько мав сам слідкувати за тим, щоб інші не сідали за кермо в стані алкогольного сп’яніння, не порушували ПДР, не їздили під час дії комендантської години, не сідали в машину всімох та не перевищували швидкість в населеному пункті. Втім, ці правопорушення і зумовлюють скоєння ДТП, смерть дівчат та травмування інших неповнолітніх. Балаєнко.

Сам підозрюваний під час з’ясування анкетних даних повідомив, що мешкає разом із матір’ю в її будинку. Розлучений, має малолітню доньку. Має посвідчення учасника бойових дій. З 2014 по 2019 роки його підрозділ виконував завдання на Сході. Він нагороджений за військову службу державними нагородами.

Свою провину визнаю і щиро каюся у скоєному. Я розумію, що мені не отримати пробачення тих батьків, які втратили своїх дітей, але зобов’язуюся допомагати їм всіма доступними способами. Нарадько 

Адвокат Олег Бойченко зазначив, що його підзахисний припустився у своєму житті фатальної помилки. Він наголосив, що Нарадько співпрацює зі слідством, кається та перерахував грошову допомогу родинам загиблих. Також він планує допомогти фінансово травмованим. Він просив застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, щоб Нарадько мав більше можливостей допомагати потерпілим.

Суддя Олексій Галаган уточнив, чи відповідає дійсності інформація у матеріалах справи, начебто підозрюваного затримали тільки о 9.40 ранку. Микола Нарадько відповів, що події після ДТП пам’ятає частково. Пригадує лише, як його вже везли в обласний центр у лікарню.

Адвокат Бойченко сказав, що підзахисний з місця ДТП не зникав, щодо цього є показання свідків і це зафіксовано протоколом.

Нарадько запевнив, що не збирається впливати на свідків і потерпілих, щиросердно бажає допомогти, полегшити цю ситуацію для постраждалих. Просив застосувати до нього домашній арешт.

На запитання журналістів, чому сів за кермо нетверезим, відповідати відмовився. Сказав, що загиблих дівчат не знав, познайомився з ними у день аварії. Що трапилося на трасі «сам не знає».

У результаті суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без альтернативи застави. Також Нарадька відсторонили від посади у поліції. Оскаржувати сторона захисту рішення суду наразі не планує.

Exit mobile version