368.media

У Харкові судді ухвалювали рішення на користь компаній олігарха Жеваго

Справа вже колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва, котрого підозрюють в отриманні хабаря за рішення на користь Полтавського ГЗК олігарха Костянтина Жеваго, набула значного резонансу. Частину коштів з хабаря у 2,7 млн доларів вже досі не знайшли.

Після передачі коштів Велика палата суду у справі стосовно права власності 40,19% акцій комбінату Ferrexpo залишила їх пов’язаним із Жеваго компаніям. Це рішення тепер будуть переглядати.

В ході розслідування НАБУ знайшлися кошти хабаря у судді Верховного суду Жанни Єленіної. Повний перелік фігурантів ще встановлюють.

Однак деякі журналісти вже виявили інші рішення судів на користь підприємств олігарха. Мова йде про Полтавську область та місто Кременчук, поблизу якого розташовані Біланівський та Єристівський ГЗК.

Мова йде про контроль над діяльністю Кременчуцької райради, котра ухвалювала рішення щодо розширення територій підприємств. Як пише портал Кременчук Today,  у червні 2021 року на замовлення Жеваго група депутатів вчинила незаконні дії, провівши в підвалі офісу партії «Довіра» незаконну «сесію» Кременчуцької райради.  На ній було зміщено з посади голову райради Антона Самаркіна, який відмовлявся приймати рішення і перешкоджав Жеваго будувати Біланівський ГЗК.

Замість посадовця у незаконний спосіб поставили Дмитра Колотієвського, який відразу ж почав виконувати замовлення Жеваго.

 

Незаконно відсторонений голова райради Самаркін, а також кілька депутатів районної ради оскаржили рішення незаконної сесії в суді, подавши кілька позовів. Позови розглядали різні судді, але винесли практично ідентичні рішення, що викликає багато питань. Полтавський окружний адміністративний суд та Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові приймали рішення на користь депутатів Жеваго.

Наприклад, одне з рішень ухвалював Сергій Удовіченко, голова Полтавського окружного адміністративного суду. Цей суддя – син колишнього голови Полтавської ОДА часів Януковича Олександра Удовіченка. Зараз Удовіченко-старший є головою партії «Рідне місто», яка в обласній раді входить у коаліцію з депутатами Жеваго.

Апеляційні скарги щодо незаконних рішень Кременчуцької райради розглядали судді Харківського апеляційного адміністративного суду Ліана Курило та Олег Спаскін. Обидва судді не задовольнили скаржників.

Редакція вже писала про суддю Спаскіна, який блокував позови податкової щодо стягнення мільйонних штрафів з аграрних компаній, котрі фігурують у справах щодо ухилення від сплати податків. Після розголосу Спаскін та його колеги ухвалили рішення на користь держави.

Суддя Олег Спаскін

Нагадаємо, що корупція у адміністративних судах є хрестоматійною. У вересні 2020 року голову Харківського окружного адмінсуду Ольгу Панченко викрили на передачі трьох тисяч доларів підлеглій судді. Панченко домовилася із забудовниками, що за 10  тис. доларів суд ухвалить «потрібне» рішення (а саме дозволить ЖБК «Слайс» забудувати 13 га у Харкові попри заперечення міськради).

Панченко засудили до п’яти років позбавлення волі, але зупинили розгляд скарги на вирок через її мобілізацію. Таким чином, корупціонерка за ґрати не потрапила.

Редакція звертається до НАБУ з проханням перевірити рішення суддів щодо так званої «Кременчуцької справи Жеваго».

Exit mobile version