368.media

Реєстратора Мирноградської міськради засудили за службову недбалість

У Мирнограді держреєстратора відділу реєстрації міської ради Вікторію Липчук засудили до трьох років позбавлення волі через службову недбалість. Про це редакція 368.media  дізналася з вироку Димитровського міського суду за ч.3 ст.365-2 КК.

У липні 2019 року Липчук зареєструвала зміну власника цілісного майнового комплексу фермерського господарства з вартістю активів 122 млн гривень. Вона зробила це на підставі договору купівлі-продажу, не посвідченого нотаріально, а також рішення про виключення зі складу засновників попереднього власника та зміни юридичної адреси з затвердженням статуту у новій редакції.

Як потім виявилося, за місяць до реєстрації цих змін попередній власник загинув при дивних обставинах. Син загиблого припускав, що це вбивство чи доведення до самогубства з метою рейдерського захоплення підприємства. Він також категорично заперечував, що батько міг продати підприємство.

У березні 2019 року, коли нібито підписаний договір, власник насправді їздив у справах до Дніпра і з ним увесь день була головний бухгалтер, яка говорила, що ніякий договір не підписувався. Новий власник співробітникам підприємства не був відомий.

У судовому засіданні цей чоловік стверджував, що він та покійний уклали договір купівлі-продажу фермерського) господарства. Договір був посвідчений на товарній біржі, а не нотаріально, через високу вартість нотаріальних послуг. Юристи запевнили його, що посвідчення договору на товарній біржі буде достатнім. У договорі чітко прописали, що він може бути розірваний в односторонньому порядку до 1 липня 2019 року. Оскільки ніхто договір не розірвав, гроші ніхто не повернув, то свідок приїхав до Мирноградського ЦНАПу, щоб зареєструвати договір купівлі-продажу. Скільки покупець заплатив за підпримство у вироку не зазначається.

Держреєстраторка свою вину не визнала. Вона вважала, що договір купівлі-продажу, укладений на товарній біржі, не вимагає нотаріального посвідчення.

Комісія з розгляду скарг Міністерства юстиції дійшла висновку, що державний реєстратор мала відмовити у реєстраційних діях. А саме через невідповідність сплаченого адміністративного збору (580 гривень замість 602 гривні) і через відсутність нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Без нотаріального посвідчення договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу фермерського господарства є нікчемним

Трохи більше, як через місяць, Мінʼюст реєстраційні дії скасував і майно було повернуто потерпілому.

Суд переконався, що обвинувачена не мала права реєструвати зміну власника підприємства. У предʼявленому обвинуваченні йшлося, що жінка мала умисел, направлений на зловживання своїми повноваженнями державного реєстратора і діяла умисно, незаконно,  з метою одержання неправомірної вигоди,

Але наявність такого умислу доказами не підтверджується. Тому суд перекваліфікував дії обвинуваченої зі зловживання повантаженнями державного реєстратора (ч.3 ст. 365-2 КК) на службову недбалість зі спричиненням тяжких наслідків (ч.2 ст. 367 КК).

Жінку засудили до трьох років увʼязнення зі штрафом 4,25 тис. гривень і забороною на два роки обіймати посади державного реєстратора чи займатися діяльністю, повʼязаною з державною реєстрацією прав.

Exit mobile version