368.media

Новий голова ВККС Ігнатов може мати російське громадянство

Новопризначений голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Роман Ігнатов може мати російське громадянство, заявили адвокати у коментарі порталу Kyiv Independent.

Ігнатов, який раніше заперечував наявність російського громадянства, не відповів на запити про коментарі.

Згідно з офіційною біографією, Ігнатов, призначений головою комісії 6 червня, у 1995-1996 роках був слідчим прокуратури міста Петрозаводська в Росії. Він також був прокурором Луганської області України у 1996-2003 роках та українським суддею з 2003 року.

За російським законодавством слідчі та інші державні службовці повинні мати російське громадянство. Тим часом українське законодавство прямо забороняє особам з іноземним громадянством обіймати державні посади.

У своїх поясненнях перед відбірковою комісією, яка обрала членів ВККС, Ігнатов сказав, що він не отримав російського громадянства, коли жив і працював у Росії. Він стверджував, що на той час не мав громадянства.

Але Віталій Титич, український юрист та екс-глава громадської ради з нагляду за непідкупністю суддів, та російський адвокат Сергій Сазонов заявили Kyiv Independent, що російський слідчий не може не бути громадянином Росії.

Титич і Сазонов кажуть, що колишні радянські громадяни, які мешкають у Росії, автоматично вважалися російськими громадянами після розпаду Радянського Союзу.

Регулярно виникають скандали довкола російського громадянства українських чиновників та суддів. Останнім часом це питання стало більш актуальним через загрози безпеці на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

2022 року заступника голови Верховного суду Богдана Львова було звільнено після того, як Служба безпеки України підтвердила, що він є громадянином Росії.

Титич вважає, що ситуація з нібито російським громадянством Ігнатова свідчить про провал нещодавньої судової реформи в Україні.

За словами Титича, відбіркова комісія, СБУ та інші органи не змогли вирішити це питання та довести суспільству, що Ігнатов не був громадянином Росії.

Exit mobile version