368.media

Гроші за підряди для ЗАЕС проходили через конвертаційні центри

Поліція веде розслідування щодо грошей ДП «НАЕК «Енергоатом», які як сплата за договори з підрядниками надходили до конвертаційних центрів. Про це редакція 368.media   дізналася з ухвали за ч. 4 ст. 191 КК.

Перевірку почали на підставі листа з підприємства до СБУ щодо перевірки законності стягнення коштів з ДП «НАЕК «Енергоатом» на рахунки ПП «Енхол». Мова йшла про контракти на 34 млн гривень.

Аналізом діяльності ПП «Енхол» встановлено, що до жовтня 2022 року підприємство було зареєстровано у Енергодарі, основним контрагентом підприємства виступала Запорізька АЕС.

Ймовірно з метою ухилення від сплати податків та обготівкування частини вищевказаних грошових коштів та уникнення контролю з боку органів податкової служби, невстановленими службовими особами ПП «Енхол» перераховано грошові кошти на підприємства неплатники ПДВ.

Аналізом господарської діяльності ТОВ «Лайнер Опт», ТОВ «Варгат Опт», ТОВ «Лорентіні» встановлено, що вони мають «транзитний характер». Їх реєстрація здійснювалась ймовірно з метою обготівкування грошових коштів та їх легалізації.

Встановлено, що директор та засновник ТОВ «Лайнер Опт» Максим Лукашенко є також директором та засновником у ТОВ «Кантрі Постач» (44846410) та ТОВ «Мікс Ерідент» (44907845); директор та засновник ТОВ «Варгат Опт» Віктор Шинкаренко є також директором та засновником у ТОВ «Крімон Груп» (44851876) та ТОВ «Меркор Торг» (44839927); директор та засновник ТОВ «Лорентіні»Максим Лесько є також директором та засновником у ТОВ «Остенде Пост» (44754566) та ТОВ «Велез Торг» (44827822).

Аналізом реєстраційних карток зазначених підприємств встановлено, що на усіх підприємствах відкриті рахунки у одних і тих самих банківських установах. Наразі всі підприємства змінили назву та перереєстровані на громадянина Казахстану Сергалі Абдіраманова. Далі у компаній змінилась адреса та вони закрили частину рахунків.

Крім того, проведеними оперативним заходами встановлено, що підшукуванням осіб для підприємств, що мають ознаки фіктивності, займається чоловік, який використовуючи нотаріальні послуги приватного нотаріуса Київського нотаріального округу здійснював нотаріальне засвідчення документів необхідних для реєстрації/перереєстрації вищевказаних підприємств на підконтрольних фіктивних директорів ймовірно без їх фактичної присутності.

Крім того, додатково встановлено, що можливим організатором діяльності підприємств є Євген Ущека. Свою діяльність він веде з нежилих приміщень, що належать фірми «Смарт-Нест», де останній виступає співзасновником.

Суди наклали арешти на документи та печатки компаній, що відшукали у ході обушків. Підозри поки що не оголошені.

Цікаво, що Євген Ущека фігурував у справі щодо привласнення коштів Київського метрополітену.

 

Exit mobile version