368.media

Мешканця Руської Лозової засудили на 5 років за колабораціонізм

Мешканця села Руська Лозова Харківської області Євгена Коваля, котрий працював начальником цеху ТОФ «Сан-лед», засудили до п’яти років за колабораціонізм. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Київського райсуду Харкова визнав чоловіка винним у колабораціонізмі.

Під час окупації власники та керівництво підприємства виїхали, а їх співробітник 15-17 квітня 2022 року передав російським військовим автомобілі.

Спочатку Коваль віддав вантажний фургон Renault Master. Далі він поїхав до водія трактора і погрозами змусив його допомогти привести машини до ладу для передачі їх російським військовим.  Йшлося про малогабаритний завантажувач і автобус Volkswagen Crafter.

У судовому засіданні обвинувачений частково визнав вину, не заперечував передачу машин. Але наполягав, що діяв не добровільно. В окупованому селі він жив зі співмешканкою  та її двома малолітніми дітьми. Одного разу він ішов відвідати своїх батьків і по дорозі зупинився автомобіль із російськими солдатами. Його скрутили та доставили до штабу окупантів.

У дворі будинку вже стояв білий автомобіль Renault Master, який належить представнику власника ТОВ «Сан-лед». У нього почали вимагати ключі від цього автомобіля, але він їх не мав, бо ключі були в директора, про що він сказав, і його почали бити прикладами по різним частинам тіла, по ребрам, по обличчю. Тримали добу в підвалі з привʼязаною гранатою, погрожували вбити сімʼю та батьків. Вимагали, щоб відремонтував автомобіль і так він дав згоду.

Наступного дня його відпустили і він зустрів знайомого, якому, все розповів, і вони пішли на підприємство шукати ключі, але там все було перевернуто і нічого не знайшлося. Росіяни знову приїхали, забрали його і дядька, який працював водієм, і змусили їх займатися машинами, дали час до завтра до обіду. Вони знову шукали ключі, але не знайшли. Відбуксували транспорт до штабу росіян. Але тих це не влаштувало, оскільки білий автомобіль не заводився. Обвинувачений стверджував, що мав на тілі сліди катування, але за медичною допомогою не звертався. У поліцію на протиправні дії росіян також не скаржився, бо мобільний телефон у нього забрали.

Однак суд вважає, що провина цього чоловіка, а саме, що він діяв добровільно, повністю підтверджується доказами, зокрема показаннями свідків.

Жінка, яка також працювала у компанії під час окупації, як і обвинувачений, проживала в селі Руська Лозова. Вона бачила, як Коваль виїздив на машині з двору, де мешкали руські. Також жінка запамʼятала, як він йшов із продуктами з вулиці, де базувалися росіяни. Іншим жителям не було де взяти їжі, а обвинувачений у прозорому пакеті ніс пляшку коньяку і навіть суху ковбасу. У людей була нестача продуктів, тому на це звернула увагу.

Сусіди обвинуваченого говорили, що той співпрацював з росіянами. Росіяни розмістили свій штаб у будинку їх тещі та господарів не впускали. Обвинувачений постійно  заїздив до «орків» і вечорами носив сумки з сухою ковбасою, спиртним. Потім він їздив на «Жигулях» по селу і розповідав, що йому солдати подарували автомобіль. Свідок особисто бачив разів десять обвинуваченого з продуктовими наборами, з ковбасою і спиртним.

Водій трактора показав, що обвинувачений приходив до нього і сказав, що він ніч пробув на підвалі, і просив завести машину в будь-який спосіб, інакше його розстріляють, заберуть у підвал в штаб росіян. В перший день вони пригнали до окупантів автобус, притягнули карою. А другу машину намагалися відтягти. Він намагався пояснити, що машина без ключа не заводиться. Потім їх відпустили додому.

Суд не побачив доказів фізичного або психічного примусу обвинуваченого. Суд відмовився визнавати наявність обставини, що пом’якшує покарання, — вчинення злочину під впливом погрози, примусу або через матеріальну, службову чи іншу залежність.

Чоловіка засудили до 5 років увʼязнення із забороною займатися фінансово-господарською діяльністю на 10 років та з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю

Exit mobile version