368.media

В Запоріжжі солдата, котрий ухилявся від служби, засудили до 5 років в’язниці

В Запоріжжі стрільця ЗСУ Тараса Кіша засудили до п’яти років позбавлення волі за умисне ухилення від військової служби. Про це редакція 368.media  дізналася із вироку Жовтневого райсуду за ч. 4 ст. 409 КК.

Уродженця села Чкалове, Веселівського району Запорізької області вже 25 лютого минулого року зарахували до особового складу військової частини.

Вже у середині травня чоловік відмовився заступати на блокпост, що розміщувався далеко у тилу. Кіш проводив час на власний розсуд, перебуваючи у розташуванні військової частини. Надалі офіцер направив його у наряд по їдальні. Цей наказ солдат також не виконав.  Надалі він подав рапорт щодо звільнення його від служби.

Позиція солдата

Обвинувачений пояснив суду, що пісня початку війни він хотів мобілізуватися до ЗСУ. Кіша зарахували у 113-й батальон ТРО. Обвинувачений зазначив, що вважав «територіальну оборону» цивільною організацією, яка стежить за порядком у населених пунктах, де проводяться бойові дії. Через три доби їх перевезли під місто Оріхів.  Зазначив про те, що не був забезпечений формою, засобами захисту та аптечкою, користувався тим, що привезли волонтери. Бойову підготовку із ним не проводили. Про те, що він проходить військову службу дізнався у травні. Напередодні подій, зазначених у обвинувальному акті.

Він знаходився у підпорядкуванні свого односельця, який поблажливо ставився до обвинуваченого «раніше відправляв відпочивати, направив нести службу на рації, щоб Кіш не стояв» обвинувачений знаходився «у добрі та у теплі». Потім йому призначили нового керівника. Йому призначили бойове чергування, проте в нього не було форми належного зразка та проблеми із ногами (обмежено придатний).

Далі чоловіка оглянув лікар у місті Комишуваха. Його підпорядкували коменданту міста. Солдата призначили на чергування до їдальні, але він відмовився чистити картоплю бо це принизливо. Наказ заступати на чергування отримував ще декілька разів, однак був морально пригнічений постійними виховними заходами, які до нього застосувалися командирами, у зв’язку із чим відмовлявся їх виконувати.

У нього забрали військовий квиток, а коли віддали, то там вже стояла печатка про прийняття присяги. Також обвинувачений нарікав на те, що його при шикуванні постійно ображали та принижували при всіх, казали, що його батьки в окупації, тому він сепаратист.

Під час виступу у судових дебатах, обвинувачений просив визнати його невинуватим у вчиненні інкримінованого злочину.

Захисник вказував на те, що Кіш був знятий з військового обліку, матеріали справи не містять даних про те, яким воєнкоматом та за якою програмою мобілізації він міг бути мобілізований, тому дані щодо його перебуванні на службі у військовій частині є не правдивими.

Позиція прокурора

Прокурор надав службову характеристику на солдата, де зазначено, що Тарас Кіш за час проходження служби зарекомендував себе з негативної сторони, поставлені завдання виконує не завжди у встановлений термін та не в повному обсязі. До командирів і старших за військовим званням військовослужбовців в цілому виявляє повагу, але дозволяє собі сперечатися, неодноразово мав випадки порушень військової дисципліни.

У травні Кіша направляли до психіатра на консультацію, але він відмовився. На підставі рапортів встановлено неодноразова, категорична відмова солдата виконувати накази командирів з різних обставин.  Під час мобілізації чоловіка встановлено високу працездатність, стан здоров’я задовільний, За загальним станом здоров’я спроможний фізично виконувати свої службові обов’язки в повному обсязі без обмежень.

За час проходження служби Кіш за медичною допомогою до медичного пункту та до закладів охорони здоров’я не звертався. Командиру роти на стан здоров’я не скаржився. На пропозицію пройти медичне обстеження з приводу розладу стану здоров’я відмовився особисто.

Розмови про те, що у Кіша не було уніформи, не підтверджуються показами свідків. Солдата засудили до п’яти років позбавлення волі.  Частково цей строк він провів у СІЗО з 23 травня по 2 грудня минулого року.

Exit mobile version