368.media

У Луцьку українця, що воював у російській армії, засудили до 12 років позбавлення волі

У Луцьку громадянина України Анатолія Жеребцова засудили до 12 років позбавлення волі через службу у російській армії. Про це редакція 368.media   дізналася із вироку місцевого суду Волинської області за ч.1 ст.111 КК.

Жеребцова затримали 7 травні 2022 року на кордоні з Білоруссю, коли він показав свої два паспорти – український та російський. В нього вилучили  військовий квиток на імʼя громадянина російської федерації, якого у 2016 році було зараховано до складу 20-ї гвардійської окремої мотострілкової бригади.

Громадянство він отримав у 2009 році, а у квітні 2022 року йому видали паспорт громадянина для виїзду за кордон. Бригада, в якій він служив, брала участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей з 2014 року.

У судовому засіданні чоловік винним себе не визнав та показав, що у 2008 році він отримав паспорт громадянина України, а потім  батько забрав його до Росії та подав його документи для отримання російського громадянства, при цьому він не знав про те, чи позбавлений громадянства України.

У листопаді 2016 року Жеребцов справді вступив на військову службу за контрактом строком на три роки. Фактично вся його служба проходила на полігоні в Волгоградській області, спочатку служив на посаді розвідника, а потім був водієм, по закінченню контракту звільнився.

Обвинувачений намагався переконати суд, що після 24 лютого 2022-го він вирішив повертатися і воювати за Україну, вступити до лав ЗСУ. Також хотів начебто хотів передати певну інформацію щодо своєї бригади.

При цьому показав, що йому були відомі лише події, які почалися в 2014 році на Майдані, а більше цим він не цікавився. Про ситуацію в Донецькій та Луганській областях йому нібито  нічого відомо. У Крим їздив в 2018 році через «Кримський міст» з російським паспортом. Про те, що його бригада брала участь в бойових діях він також не знав.

Обвинувачений говорив, був «аполітичним» і не цікавився подіями, які відбувалися на території України до лютого 2022 року. А потім у ньому «патріотичність проснулася», відчув себе громадянином України і вирішив повернутися. При цьому показав, що ніяких дій для допомоги українській стороні він не вчинив і навіть не намагався щось зробити. Водночас  категорично заперечив, що спричинив шкоду Україні.

Заяву про припинення громадянства обвинувачений не подавав, процедура вибуття з громадянства України йому не відома. В Україні заборонено подвійне громадянство, тому цей чоловік  він визнається лише громадянином України.

Суд критично оцінив показання обвинуваченого, що йому не було відомо про події в Україні з 2014 по 2022 роки, оскільки він самостійно до 2014 року приїздив в Україну до родичів, після цього їздив у Крим. Більше того, в судовому засіданні чоловік заявив, що одразу в лютому 2022 року вирішив їхати в Україну, щоб вступити до лав ЗСУ, не хотів воювати за Росію, хотів допомагати та захищати саме Україну.

Паспорт громадянина Росії для виїзду за кордон виданий у квітні, а тому доводи обвинуваченого про його наміри ще в лютому 2022 року стати на захист України суд до уваги не бере.

Оскільки чоловік заперечував свою вину, то суд не визнав його щире каяття, про яке написано в обвинувальному акті, як обставину, що пом’якшує покарання. Громадянина засудили до 12 років увʼязнення.

Exit mobile version