368.media

У Тернополі архітектора райадміністрації визнали невинуватим в отриманні хабаря

Начальника відділу містобудування та архітектури Тернопільської районної державної адміністрації визнали  невинуватим в одержанні хабаря. Вирок ухвалив місцевий суд за ч.3 ст.368 КК.

У 2019 році до відділу містобудування звернувся чоловік для отримання будівельних паспортів на будинки в селі Івачів Долішній. Керівник відділу начебто повідомив відвідувачу, що за будівельні паспорти треба заплатити по 600 доларів за будинок і загалом за сім будинків — 4,2 тис. доларів.

У грудні на сходовій клітці біля службового кабінету чиновник отримав 1,5 тис. доларів нібито як частину хабаря. У судовому засіданні обвинувачений вину не визнав. Він та його адвокат говорили про провокацію злочину.

Колишній посадовець розповів, що до нього приходив чоловік, який хотів інвестувати в будівництво сільських котеджів і просив допомогти знайти архітектора та пришвидшити видачу будівельних паспортів. Він звів його з архітектором. Про суму інвестор нібито домовився з архітектором. Пізніше цей чоловік познайомив його з особою, яку назвав своїм племінником. Обвинувачений наполягав, що гроші призначалося саме архітектору, в якого кабінет був «через дорогу за 150 метрів». Але так званий племінник чомусь приніс «аванс» йому, бо «дядько сказав, щоб він особисто в руки віддав йому гроші», а вже він має віддати гроші архітектору. Обвинувачений погодився, тому що архітектор мав того дня до нього особисто зайти.

Оскільки право власності на земельні ділянки не оформили, то архітектор проектну документацію не закінчив. Котеджі так і не побудували.

Чоловік, який писав заяву в СБУ і передавав гроші, розповів, що чиновник хотів за будівельні паспорти по 600 доларів за будинок. Дізнавшись, що ця послуга безкоштовна, він звернувся до правоохоронних органів. Інвестор — це його хороший друг, а не дядько, і він мав давати гроші на будівництво. Прізвища свого друга він не знає і звʼязку з ним не має.

Обвинувачений у судовому засіданні говорив, що інвестор не був схожий на такого, адже не орієнтувався у будівництві і приходив в нетверезому стані. Архітектор повідомив, що оцінював роботу у 200 доларів  за кожен котедж. Інвестор йому також видався «дивний»: в стані алкогольного спʼяніння і не орієнтувався в будівництві.

Показання заявника суд розцінив як необʼєктивні та нелогічні. Маючи намір будувати котеджі на продаж, він не розумівся на будівництві. Увесь проект мав нібито фінансувати його товариш, проте прізвище та контактних цієї особи він не має. Право власності на земельну ділянку не оформлялося і  вона знаходиться у відритому полі без доріг та комунікацій.

Із незрозумілих суду підстав слідчі не встановили особу так званого інвестора, який нібито звів обвинуваченого з заявником для вирішення питань майбутнього будівництва. Цей чоловік взагалі не допитувався.

Із запису негласної слідчої розшукової дії вбачається, що від обвинуваченого  не звучить ніяких прохань та звернень про передачу неправомірної вигоди. Натомість заявник проявляє ініціативу. При цьому архітектор повідомляв його про самовільне будівництво.

Гроші чиновник забирає нібито після неодноразових прохань і погоджується передати їх за виготовлення проектної документації. І ця сума орієнтовно відповідає тій, яку мав отримати архітектор. Видимих ознак світіння на руках затриманого не виявлено, що, як вважає суд, вказує на те, що він не перекладав і не рахував гроші, не був зацікавлений у них.

Інтерес до будівництва котеджів зник одразу після передачі грошей і завершення НСРД. Суд дійшов висновку про наявність провокації і що всі докази, отримані внаслідок підбурювання, є недопустимими.  Ексчиновника виправдали за недоведеністю, що в його діях є склад злочину.

Exit mobile version