368.media

У Кропивницькому залізничника засудили на 15 років за держзраду

Колишнього електромеханіка «Укрзалізниці» Миколу Фоменка засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду в умовах військово стану. Про це пише «Судовий репортер».

Чоловік народився в Одесі, а мешкає у Кропивницькому. На момент злочину працював електромеханіком на залізниці. Згідно з характеристикою, участі в житті колективу не брав.

У листопаді 2022 року Фоменко отримав у Телеграм повідомлення від абонента, який підписався як «Артур». Правоохоронці ідентифікували його як співробітника ФСБ. Агент домовився із чоловіком про передачу ввечері щовівторка та п’ятниці інформації про місцезнаходження будівель СБУ, поліції, військкоматів, стратегічно важливих мостів та військової частини, в якій базується 3-й полк спецпризначення.

Фоменко почав надсилати російському абоненту координати. І додатково щодня інформував, що відбувається у регіоні.  У січні цього року Фоменко надіслав співробітнику ФСБ документ «План розвитку системи розподілу (зі змінами) ПрАТ «Кіровоградобленерго». Також у січні він отримав завдання сфотографувати та вивчити місцевість поряд з електричною підстанцією в обласному центрі.

За домовленістю з агентом, Фоменко мав купити автомобільний GРS-трекер і встановити його поряд із електричною підстанцією. Прилад був потрібний, щоб збройні сили РФ нанесли точний ракетний удар. За висновком експерта, трекер працює на основі існуючої мережі та супутників, з його допомогою можна віддалено знаходити та контролювати будь-які цілі за допомогою SMS, мобільного додатка та програмного забезпечення для веб-відстеження.

В інтернет-магазині Фоменко купив GРS-трекер. Вставив туди сім-картку та налаштував прилад.  Пообіді 21 січня він встановив автомобільний GРS-трекер. На місце біля паркану як «визначене генштабом» йому вказав російський абонент. За 50 метрів Фоменка затримали правоохоронці. Як з’ясувалося, росіяни планували ввести координати для наведення ракети вже за годину, а через три-чотири години — нанести удари.

Під час допиту чоловік не заперечував, «що дії, озвучені прокурором, він вчиняв, більше не робив нічого». Сказав, що особисто з абонентом, з яким спілкувався, не знайомий і не може точно говорити, кому передавав інформацію.

Я робив те, що попросив верховний головнокомандувач. Він попросив у рф посприяти і надати допомогу в 2014-му. І ніхто не відміняв його ці дії. Потім прийшли, влаштували революцію, а по-моєму, — державний переворот, та знищили державу, якій давали присягу. В 2014-му році України не стало. Фоменко

Прокурор Володимир Лещенко вимагав для обвинуваченого 15 років вʼязниці з конфіскацією всього майна — однокімнатної квартири та вилученої техніки. Обставинами, які пом’якшують покарання, прокурор вважає каяття обвинуваченого і допомогу в розкритті злочину.

Захисниця обвинуваченого Ангеліна Дуднік просила мінімальне покарання та не конфісковувати квартиру Фоменка. Говорила, що жодних тяжких наслідків через його дії не настало.

Доказів ніякої матеріальної винагороди за співпрацю з ворогом немає.

Суд визнав Миколу Фоменка винним у державній зраді та призначив покарання — 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Exit mobile version