368.media

В діях воєнкома Одеської області є ознаки відмивання грошей та ухилення від сплати податків

Історія із придбанням коштовного майна в Іспанії воєнкомом Одеської області Євгеном Борисовим визвали чималий резонанс в Україні. Посадовця відсторонили від посади та відкрили справи за фактами зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану та незаконного збагачення  (ч. 5 ст. 426-1, 368-5 КК).

Процесуальне керівництво здійснює Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону. Наразі воєнком відсторонений від виконання своїх службових повноважень. Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло причетних до оборудок осіб. Крім того ДБР перевіряє інформацію щодо невідповідних заробітку статків родини посадовця.

Ми вже писали, що його мати отримала коштовну віллу, а дружина — автівку та офіс в Іспанії.

Однак воєнком має також відповісти перед іншими правоохоронними органами. Канал з пошуку активів українських корупціонерів «Ревізор». запропонував ряд дій, котрі необхідні для притягнення офіцера до відповідальності.

Міграційна служба  має перевірити кількість паспортів, виданих на імʼя полковника Євгена Борисова і з якою транслітерацією; встановити, чи подавалися дружиною Євгена Борисова — Олександрою Борисовою документи на зміну громадянства та виїзд на постійне місце проживання до Королівства Іспанія чи інших країн.

Прикордонна служба разом із ДБР має встановити кількість і мету виїздів полковника Євгена Борисова за кордон після повномасштабного вторгнення і за якими паспортами.

Держфінмоніторинг  має перевірити інформацію про наявність закордонних рахунків всіх членів родини полковника Євгена Борисова, всі транзакції з українських і закордонних рахунків бенефіціарів та як проходила процедура KYC?

Бюро економічної безпеки  відповідно до ч. 3 ст. 209 КК «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом» і ч. 3-5, ст 212 КК «Ухиляння від сплати податків (обовʼязкових платежів) в особливо великих розмірах перевірити надану інформацію.

Податкова служба має здійснити планову і документальну перевірку ФОП і фізичної особи Олександри Борисової, а також компаній за участю бенефіціарів Надії Борисової на предмет зʼясування чи декларувалися закордонні рахунки, які суми виводилися і через які банківські установи, які документи були підставою для таких транзакцій?

НАЗК і НАБУ мають перевірити викладені факти і скласти протокол про корупційний злочин і передати розслідувати справу за підслідністю;

Командування ЗСУ, а також СБУ мають зʼясувати на якій підставі під час дії воєнного стану полковник  Євген Борисов перебував за кордоном у Марбельї (мета, документи, що її підтверджують, інформація про місце проживання, поточні витрати, дані роумінгу телефону та інформація про витрати з банківських карт тощо) і чи здійснювалися раніше і пізніше такі виїзди?

Офіс генпрокурора має дати відповідь чому така гучна і знакова для держави у стані війни справа розслідується за процесуальним керівництвом Одеської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону, а не Генеральною прокуратурою України і її не курує заступник Генпрокурора?

Враховуючи особливий статус фігуранта, який обіймає високу посаду у ЗСУ, має доступ до державної таємниці, розгалужені звʼязки в українській армії, а також близьких родичів у правоохоронних органах, викладена інформація потребує негайної перевірки та реагування з боку антикорупційних і правоохоронних органів  та керівництва Міністерства оборони та  ЗСУ.

Exit mobile version