368.media

ДБР розкрило подробиці здачі у полон батальйону морської піхоти у Маріуполі

Державне бюро розслідувань розкрило обставини державної зради одного з керівників підрозділу 36-ї ОБрМП Костянтина Безсмертного. Підозра опублікована на сайті Офісу генерального прокурора.

У квітні минулого року російські пропагандисти поширили інформацію про нібито добровільну здачу в полон 277 військовослужбовців 501-го батальйону.

За версією слідства, Безсмертний сам здав у полон росіянам своїх підлеглих. Також як «военнопленный» він розповідав у ЗМІ, що Україна програє війну Росії та тому він хоче, щоб все скоріше закінчилося.

Безсмертний, 25 років, народився у місті Бердянську Запорізької області. У 2015-му вступив до Військової академії міста Одеса. У 2019 році почав служити начальником речової служби тилу 501-го окремого батальйону ВМС.

До початку повномасштабного вторгнення, батальйон базувався в Бердянську. У зв’язку з проривом ворога по всім лініям фронту, морські піхотинці відступили до околиць Маріуполя.

Безсмертний начебто усвідомлював, що коли здасться росіянам один, то не отримає привілеїв. До 3 квітня він обговорював план із російським військовослужбовцем із позивним «Ворон». У спільники залучив  брата, який був на той момент старшим навідником протитанкового взводу (старший матрос).

Українські морські піхотинці отримали наказ Безсмертного про передислокацію. Військовослужбовцям обіцяли, що їх виведуть гуманітарним коридором у напрямку підконтрольної Україні території, але їх обманом передавали росіянам та відправляли в «ДНР».

За текстом підозри, Безсмертний начебто зрозумів, що його повноважень недостатньо аби реалізувати цей план, тому він залучив командира батальйону Бірюкова і пообіцяв йому лояльне ставлення росіян. Той нібито не знав справжніх намірів підлеглого і, враховуючи складну ситуацію в Маріуполі, погодився.

Командир батальйону потайки вночі викликав військових деяких підрозділів і наказував складати зброю і надалі виконувати вказівки Безсмертного. Після чого, Безсмертний разом із братом  вивозили по 10-15 морпіхів до Яснополянського-Мисливського провулків  де їх передавали в полон росіянам.

Безсмертного підозрюють у державній зраді в умовах воєнного стану. Йому загрожує 15 років або довічне позбавлення волі.

Наразі слідчим відомо, що Безсмертний переїхав до окупованого Бердянська, звідки він родом. Тепер він там агітує  українських військових переходити на бік Росії, пропонує місцевим винагороду за будь-яку інформацію про українських військових. У мережі поширювали опубліковане 5-го квітня 2023 року фото Безсмертного, ймовірно з окупованого Бердянська.

Exit mobile version