368.media

У Харкові підрозділ ЗСУ катував та вбив двох цивільних осіб

У Харкові група військовослужбовців ЗСУ підозрюється у викраденні, катуванні та вбивстві двох цивільних осіб.  Про це редакція 368.media   дізналася з кримінального провадження ДБР № 62022170020000343.

Це перша відома справа під час повномасштабної війни за ст.  433 КК — насильство, протизаконне знищення майна, а також протизаконне відібрання майна під приводом воєнної необхідності, вчинювані щодо населення в районі воєнних дій.

Поки що встановлено семеро підозрюваних: молодший сержант з позивним «Конопля» та шестеро солдатів. Саме сержант був ініціатором скоєння усіх злочинів.

Викрадення авто

Встановлено, що 23 березня 2022 року група скоїла свій перший злочин. Молодший сержант отримав від невідомого патрульного (окрема кримінальна справа) інформацію, що біля  СТО на проспекті Олександрівський, 2а  виявлено Lexus RX 400H з номерами  «Стоп мусор». Молодший сержант на Skoda Oсtavia приїхав для перевірки документів. У нього виникло бажання привласнити авто. Він викликав п’ятьох солдатів на місце події.

Останні за його вказівкою затримали перехожого на вулиці, котрий проходив вздовж авто. На нього вдягли кайданки. Надалі молодший сержант взяв у патрульного автомат Калашникова та здійснив один постріл в  повітря біля голови та вдарив чоловіка прикладом.

Далі молодший сержант підвів водія до затриманого. На його очах він зробив постріл з револьвера Флобера в праве та ліве коліно перехожого.  Далі він вилучив авто вартістю 252 тис. гривень. При цьому пораненого чоловіка вояки ЗСУ побили та забрали з собою. Йому на голову натягнули капюшон та перев’язали його липкою стрічкою. Викраденого чоловіка почали утримувати у гаражі на території тимчасового місця дислокації військового підрозділу.

Катування

У той же день у молодшого сержанта виникла ідея викрадення іншого чоловіка, який мав інформацію про можливе вчинення мародерства вояком.  За його наказом товариші затримали потерпілого на вулиці  та під страхом зброї наказали йому їхати з ними. Його також почали утримувати у гаражі.

Сержант, бажаючи підняти свій авторитет серед новобранців та населення в районі воєнних дій, вирішив  катувати людей, намагаючись змусити їх визнати належність до диверсантів. В цьому приймали участі ще троє солдатів. Один з них за наказом «Коноплі» вистрелив з зарядженим патронами Флобера, здійснив приблизно десять пострілів у праву та ліву ногу затриманого.

Далі один з вояків притиснув до столу ліву руку постраждалого та вдарив його по мізинцю металевою шестернею. Чоловіку погрожували відрізати вухо, якщо він буде чинити опір.

Його катували до появи молодшого сержанта  який наказав припинити насильство. Іншого затриманого почали катувати через годину. Його побили та двічі вистрілили у праву ногу з Флобера. Наступного дня затриманих відвезли додому.

Викрадення п’яного водія

Вже 1 травня військові разом із поліцейськими наздогнали «ВАЗ-2115», водій якого рухався підозрілою траекторією. Солдати витягли його з салону, повалили на землю та почали лупцювати ногами в армійських черевиках. Надалі чоловіка викрали та теж почали катувати.

Молодший сержант, користуючись пригніченим станом водія та його безпорадністю, повідомив, що той пошкодив Skoda Oсtavia. Він вирішив  70 тис. гривень на що останній, побоюючись повторного застосування насильства та позбавлення волі погодився. Чоловіку виплатив злочинцю 10 тис. гривень та написав розписку на інші кошти. Чоловік через місяць  ще передав 17 тис. гривень.

Вбивство

Вже 3 травня молодший сержант та його підлеглі отримали інфо, що на блокпосту двоє п’яних цивільних провокують на конфлікт військовослужбовців. «Конопля» дав вказівку доставити їх до підрозділу, що останні й зробили. Одного з чоловіків прив’язали до бетонного стовпа та залишили на вулиці. Але він невдовзі помер.  Труп вирішили помістити до бліндаж, який викопали нещодавно.

Іншого чоловіка вирішили катувати. Один з вояків здійснив йому чотири постріли з самозарядного пістолета моделі «ПМР»у ліву ногу, один постріл в ліву сідницю та один постріл в спину, внаслідок чого у останнього почалась сильна кровотеча. Його доставили до медика, яка надала йому допомогу. Далі чоловіка закинули у бліндаж до мертвого товариша. Після цього молодший сержант наказав підлеглим вбити іншого чоловіка, щоб позбавитись свідка.

Однак солдати відмовились. Тоді «Конопля» спустився в яму та надів йому на голову поліетиленовий пакет, обмотав шию  липкою стрічкою та почав душити протягом трьох хвилин. Тіла вбитих закидали автомобільною резиною, а через дві доби спалено у вищевказаній ямі.

Наразі всі затримані за ці злочини знаходяться у СІЗО.

Exit mobile version