368.media

Експрокурора Одещини визнали невинним у порушенні етики через зустрічі з Кауфманом

Екскерівника Одеської обласної прокуратури Сергія Костенка визнали невинним у порушенні етики через зустрічі з олігархами Борисом Кауфманом та Александром Грановським (Борухович). Останніх підозрюють в організації ОПГ в мерії міста. Про це редакція 368.media   дізналася з висновку КДКП.

Костенко з 17 березня 2023 року призначений на посаду прокурора спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Одеської обласної прокуратури. Його звільнили з посади невдовзі після викриття злочинної організації Кауфмана-Грановського.  Останні задля безперебійності реалізації поставлених цілей організатори злочинної організації налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, про що свідчать докази, здобуті НАБ України і САП під час розслідування.

При цьому обшуки відбулися і в самого Костенка. Про цей факт писали місцеві ЗМІ. Генеральна інспекція подала скаргу до КДКП з метою звільнити прокурора з посади за порушення етики. Крім того, у скарзі зазначалося, що Костенко якимось чином вплинув на одне кримінальне провадження. В останньому жінці оголосили підозру за хабарництво, а потім змінили на зловживання впливом. В суд справа пішла за угодою із прокурором.

Інша сторона

У своїх поясненнях Костенко підтвердив факт знайомства із Кауфманом та Грановським, а також факти неодноразових зустрічей із ними упродовж 2021‑2022 років в офісі. Він додав, що йому не заборонено відвідувати певні заклади, у тому числі розважальні, проте він повинен дбати про те, яку репутацію має такий заклад, коло його відвідувачів тощо.

Також є факти спілкування з багатьма бізнесменами регіону, не виділяючи окремо спілкування з Кауфманом та Грановським. Це мало особливо суттєве значення для виконання такого пріоритетного напрямку в діяльності прокуратури, як недопущення неправомірного втручання правоохоронних органів в законну підприємницьку діяльність. Разом із цим, завжди виключав спілкування з особами, щодо яких існувала інформація про їх причетність до вчинення кримінальних правопорушень, проведення стосовно таких осіб слідчих або негласних слідчих дій.

Костенко не сприймав спілкування із майбутніми підозрюваними як таке, що не відповідає вимогам закону та професійній етиці, поведінці прокурора, оскільки у нього не було жодних відомостей (опосередкованої інформації) щодо їх причетності до вчинення кримінальних правопорушень, у тому числі у складі злочинної організації.

Костенко  наголосив на тому, що до обласної прокуратури впродовж 2021‑2022 років від піднаглядних оперативних підрозділів, органів досудового розслідування або інших правоохоронних органів інших регіонів не надходило жодної інформації про незаконну діяльність Кауфмана та Грановського, а також стосовно осіб, пов’язаних з ними або «бізнес-структурами». З бізнесменами, окрім нього, спілкувались керівники та посадові особи інших державних органів регіону, у тому числі голова ОВА, обласної ради тощо. Так, у готелі, власниками якого є підозрювані, постійно проводилася офіційні заходи, зокрема за участі іноземних делегацій.

Щодо спілкування поза межами приміщення обласної прокуратури, то виходив з того, що з березня 2020 року, через карантинні обмеження, наказом генпрокурора зупинено особистий прийом громадян у приміщенні прокуратур. Костенко виключав будь-які спілкування з іншими особами у розважальних або інших подібних ним закладах, із тих самих причин ігнорував усі запрошення на матчі футбольного клубу «Чорноморець».

На той же час у прокуратурі проводилася системна робота по напрямах прокурорської діяльності, направлена на виявлення, документування та розслідування можливої незаконної діяльності посадових осіб Одеської міської ради, особливо в бюджетній та земельній сферах.

Щодо виявлення діяльності злочинної організації саме НАБУ, а не правоохоронця регіону, зазначив, що це питання належать до компетенції керівництва, яке б мало ініціювати відповідні заходи перед обласною прокуратурою.

Щодо можливого негативу у суспільстві та шкоди авторитету прокуратури через проведення у Костенка обшуків, зазначив, що всі публікації носили суто інформаційний характер і ніяким чином його не компрометували.

Комісія вирішила, що надана до них інформація у чергове підтверджує про відсутність беззаперечних фактів здійснення Костенком тиску на прокурорів або надання їм вказівок, вжиття ним інших заходів з метою уникнення відповідальності винних осіб в описаному провадженні.

Тому сама по собі інформація про проведення обшуків в Одеській обласній прокуратурі та її очільника, хоча і висвітлена у ЗМІ, проте не може вважатися констатацією факту вчинення ним кримінального або дисциплінарного правопорушення, зокрема, пов’язаних із вчиненням корупційних злочинів, а отже не зумовлює і дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури. Тому у задоволенні скарги щодо звільнення Костенка було відмовлено.

 

Exit mobile version