368.media

На Київщині головного сержанта засудили на 5 років за самовільне залишення частини

У Київській області головного сержанта ЗСУ Олександра Осипенка визнали винним у самовільному залишенні військової частини в умовах воєнного стану. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку Бородянського райсуду за ч.5 ст. 407 КК.

Обвинувачений був командиром стрілецького відділення. Наприкінці жовтня минулого року Осипенко без дозволу залишив військову частину. Військовий проводив час на власний розсуд і не робив нічого, щоб повернутися аж до моменту затримання 27 лютого.

Чоловік повністю визнав вину і щиро розкаявся. Він пояснив, що дізнався про погіршення стану здоровʼя співмешканки та залишив службу та поїхав до неї в Київ.

У той вечір командира на місці не було, тому обвинувачений начебто не міг його повідомити, що йде. А потім він втратив телефон і не міг подзвонити. Раніше на службі він отримав лише один раз оклад приблизно в 17 тис. гривень.

На лікування  необхідно було приблизно три тисячі гривень. У пошуках грошей на лікування військовий нібито тимчасово влаштовувався на різні роботи і отримував дохід у вісім тисяч гривень. Після вирішення проблем мав намір повернутися до військової частини, але його затримали.

Чоловік до кримінальної відповідальності притягувався вперше, характеризується за місцем служби посередньо. Як обставину, що помʼякшує покарання, суд враховує щире каяття.

Однак вже набрав чинності закон яким посилено кримінальну відповідальність за військові злочини та обмежено застосування ст. 75 КК у випадках засудження, зокрема, за кримінальне правопорушення, передбачене ст. 407 КК, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці.

Суд призначив п’яти років тюремного покарання. Обвинувачений перебуває під вартою ще з моменту затримання.

 

Exit mobile version