368.media

У Жмеринці пенсіонер отримав 15 років за держзраду

У Вінницької області 72-річного чоловіка визнали винним у державній зраді під час воєнного стану. Про це йдеться у вироку Жмеринського суду за  ч. 2 ст. 111 КК.

Обвинувачений погодився за винагороду збирати для представників рф відомості військового характеру щодо підрозділів і техніки ЗСУ, а також обʼєктів критичної та цивільної інфраструктури міста Жмеринка. Інформацію він отримував шляхом особистого спостереження, шукаючи в інтернеті, спілкуючись з іншими місцевими жителями.

З 28 вересня зловмисник пересилав дані про місця розташування органів місцевого самоврядування міста Жмеринка, правоохоронних органів, закладів охорони здоровʼя, в яких лікуються поранені військовослужбовці ЗСУ, місця дислокацій підрозділів ЗСУ, веж мобільного звʼязку, а також електричних підстанцій. Окрім фотографій він також посилав карти з помітками. Чоловіка затримали, коли він знімав на відео територію тягової підстанції «Жмеринка Подільська».

У суді військовий пенсіонер вину визнав частково, підтвердив, що всі ці дії він справді вчинив, однак вважає, що його спровокували працівники СБУ. Він начебто вирішив самостійно розкрити цю справу, тому в день затримання він навмисно, коли їхав автобусом, показав людям, що знімає на телефон, аби привернути увагу співробітників СБУ. За виконану роботу йому платили гроші, але долари він не отримував. Обвинувачений вважає, що всі докази проти нього підроблені.

Обвинувачений ніби не був впевнений, що той, хто з ним спілкується в Telegram, є представником рф. Він народився в Україні та служив, не в звичайних військах, а мав першу форму допуску до державної таємниці, присягнув народу Радянського союзу. Наступником радянського союзу є Росія, а, на його думку, офіцер один раз складає присягу. У 1991 році він вийшов на пенсію.

Він проти України немає нічого, але він проти англосаксів, які захопили владу та скинули законного президента Януковича, та проти їх 16 лабораторій, які знаходяться в Україні, в тому числі в Вінниці. Проти того, що ввели війська на Україну, однак, на його думку, потрібно було одразу бомбити Лондон.

 

Під час негласних слідчих дій було знято інформацію з Telegram — листування обвинуваченого. Росіянин запитав у чоловіка, чи знає він таку організацію як ГРУ (Головне розвідувальне управління), повідомляє, що є співробітником даної організації на території ПМР, запитує чи залишиться ця розмова між ними, дає вказівку, що близькі та друзі не повинні знати про їх спілкування,  запитує яка ситуація з військовими в місті, чи є блокпости, як там чергують, чи є там знайомі, повідомляє, що знає, що обвинуваченому 72 роки.

Просить скинути номер банківської картки, тому, що «мы своих не бросаем RU» і додає: «Гордость берет за своїх людей». Росіянин просить зайти до райадміністрації і до міської ради, не видаючи себе, і подивитися чи є там військові, просить оглянути залізничний вокзал, може побачить там зброю чи патруль, скинути фото чи координати райадміністрації та міської ради і залізничного вокзалу. «С нетерпением буду ждать результата, с такими людьми  победа будет за нами RU», — пише він.

На прохання скинути номер банківської картки обвинувачений відповів, що це зайве, бо він радянська людина, однак все ж дає номер своєї картки та обіцяє перевірити рахунок. Згодом пише, що прийшло 803 та дякує, пізніше повідомляє, що прийшло 536. Чоловік пише представнику рф, що військових  в місті практично немає і ходять патрулі, що є блокпости, надсилає фото та географічні координати військових підрозділів, а також лікарень, міської ради, військомату, залізничного вокзалу, вишок звʼязку,  шкіл.

У подальшому представник військової розвідки РФ повідомив, що керівництво затвердило завдання — потрібно сфотографувати обʼєкт і за це чоловік отримає декількома платежами дві тисячі доларів. Обвинувачений погодився, кажучи, що він так записував школи.

Суд вирішив, що провина у державній зраді є доведена.

Обвинуваченого засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Exit mobile version