368.media

Стрілянина на кордоні з Придністров’ям: за що судять бійця тероборони

Бійця Роздільнянської тероборони Валерія Пронька намагаються засудити за інцидент у прикордонному селі Кучурган Одеської області, де через кілька днів після початку вторгнення сталася перестрілка. Про це пише портал elitexpert.ua.

У ніч із 26 на 27 лютого 2022 року біля закритого пункту пропуску при спробі незаконного переходу кордону, сталася стрілянина. В результаті загинули громадяни Азербайджану — троє померли на місці, ще один пізніше помер у лікарні. У події звинуватили Валерія Пронька.

Справа за обвинуваченням розглядається в Роздільнянському суді.  Інцидент трапився вночі у прикордонному селі під час комендантської години.

Патруль з поліцейських та бійців тероборони отримав повідомлення від прикордонників, що у бік ПМР рухається «група диверсантів на чолі з якимось провідником».

Вже пізніше стало відомо, що група громадян Азербайджану, більша частина з яких перебувала в країні нелегально, намагалася перетнути кордон України у будь-який спосіб, за допомогою «сірих» провідників.

Після приїзду на місце групу іноземців було виявлено: зупинено кілька автомобілів та близько десяти осіб біля кордону, які знаходилися там під час комендантської години. Військовослужбовці наказали їм вийти з машини та надати документи, але в загальній ситуації нервозності та хаосу перших днів війни азербайджанці не підкорилися команді та почали тікати у бік кордону, розуміючи нелегальність свого перебування на території України.

Після того, як вони не підкорилися команді прикордонників, що давало привід запідозрити диверсантів, і пролунали постріли. При цьому, згідно зі свідченнями очевидців, спочатку були зроблені постріли в повітря, а лише потім — по ногах людей, що тікають. У постраждалих виявилися перебиті важливі артерії, і вони померли від втрати крові протягом кількох годин.

На місце незабаром прибули поліція, швидка та СБУ, які зафіксували подію. Лише після низки неоднозначних рішень поліції та прокуратури було ухвалено кваліфікувати цю подію як «навмисне вбивство з обтяжуючими обставинами». Таким чином, наразі з цієї трагедії влаштували показове судилище – спецпрокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону торпедує процес, доводячи, що Валерій Пронько мало не спеціально приїхав до Кучургана, щоб навмисне «постріляти людей» із хуліганських спонукань. Як до трагедії, так і впродовж наступних трьох місяців, Валерій Пронько сумлінно ніс службу у військовій частині.

Військова прокуратура звинувачує військовослужбовця у навмисному вбивстві групи осіб із хуліганських мотивів, а за фактом йдеться про перевищення заходів, необхідних для затримання потенційно небезпечних підозрюваних, в умовах воєнного часу. Тобто йдеться про свідомо неправильну кваліфікацію кримінального правопорушення, у спробі підвищити показники розкриття тяжких злочинів.

Валерія було заарештовано лише через 4 місяці, коли прийшли результати балістичної експертизи, які показали, що вбиті загинули від куль, випущених саме з його автомата.

Як стверджує адвокат обвинуваченого Ілля Халдай, підсудний на досудовому розслідуванні поводився максимально коректно, сприяв слідству, давав свідчення, брав участь у слідчих експериментах, не намагався втекти, та продовжував нести службу у військовій частині. сформованою на базі Роздільнянської ТРО. Адвокат заявляє, що спеціалізована прокуратура просто ігнорує той факт, що частина куль суттєво деформована, а отже, люди могли загинути внаслідок їхнього рикошету від асфальту, а не внаслідок цілеспрямованої черги за ними.

Чоловік уже майже рік перебуває під вартою, хоча міг би продовжувати захищати країну, має явні ознаки показового судилища над військовослужбовцем, що негативно позначається на загальному моральному дусі його побратимів та боєздатності ЗСУ загалом. Виникають інші питання, хто відповідальний за цей інцидент серед керівництва ТРО, Миноборони та держприкордонслужби? Чому їх ще не перевірили на службову недбалість.

Exit mobile version