368.media

Ексголова харківської СБУ проведе за ґратами ще два місяці

Колишнього голову управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна вирішили протримати за ґратами ще два місяці — до 30 квітня. Про це редакція 368.media  дізналася з кримінальної справи № 62022170020000257.

Дудіна підозрюють за ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК. Слідство вважає, що він планував здати регіон росіянам.

Селекторна нарада

За даними ДБР, 23 лютого 2022 року Дудіна поінформували, що у разі введення воєнного стану Антитерористичний штаб при СБУ в Харківській області припиняє повноваження та починає діяльність Штаб оборони Харкова. Не пізніше 10 години ранку наступного дня голова управління, розраховуючи на слабкий збройний опір ЗСУ, захотів отримати лояльне ставлення до себе зі сторони окупаційної влади, став чинити шкоду обороноздатності держави.

Дудін виришів усунути від посади голову Харківської ОВА Олега Синєгубова. Слідство вважає, що офіцер усвідомлював роль та місце адміністрації, яка мала єдиний захищений канал зв’язку із Офісом Президента. Дудін на нараді заявив, що втратив зв’язок з головою регіону. Він наказав своїм заступникам начебто за вказівкою голови СБУ Івана Баканов захопити кабінет голови ОВА та не допускати його до роботи.

Оперативники зробили фото порожнього кабінету та розповсюдили його через ЗМІ та соцмережі, щоб сформувати у населення думку про втечу керівництва.

Далі Дудін через захоплений захищений канал зв’язку із Офісом Президента на селекторній нараді хотів продемонструвати відсутність Синєгубова. Начальник управління СБУ вигадав надуманий привід щодо необхідності здійснення перевірки службового кабінету голови ОВА на предмет наявності у ньому систем негласного зняття інформації, про що повідомив йому телефоном. Синєгубов, будучи введеним в обману, допустив співробітників СБУ до кабінету.

Заступник Дудіна зробив фото порожнього крісла у кабінеті та відправив його начальнику. Далі зображення з текстом  «Решение Киева: в связи с тем, что Синегубов и Терехов самоустранились, руководство Харьковской областью и Харьковом взял на себя силовой блок, армия СБУ и Полиция».

Одразу ж після розміщення повідомлення у Телеграм-каналі, про його зміст став відомий Синєгубову. Він негайно повернувся до приміщення Харківської ОВА та зайшов до кабінету для з’ясування обставин. Заступник керівника управління СБУ повідомив йому, що за наказом Дудіна його усунули від виконання обов’язків. Зловмисник надалі телефоном повідомив підлеглим, що Синєгубова потрібно виставити з будівлі ОВА за допомогою спецназу.

Таким чином, голова Харківської обладміністрації не зміг взяти участь у селекторній нараді. Дудін надав заступнику повноваження взяти участь у селекторній нараді з Офісом Президента України та після наради пошкодити канал державного спеціального зв’язку для подальшого унеможливлення його використання, що було і зроблено його підлеглими.

Хотів здати будівлю СБУ

Дудін наказав вивести особовий склад управління СБУ з території регіону, щоб поширити панічні настрої. При цьому будівля залишилась без охорони та з великим арсеналом. Дудін свідомо проігнорував пропозиції окремих співробітників з-поміж особового складу щодо зайняття оборони. З метою зниження обороноздатності зловмисник, також надав вказівку особовому складу спецпідрозділу ЦСО «А» покинути територію Харкова. Таким чином Дудін паралізував діяльність управління.

Дізнавшись про це керівництво поліції регіону вжило заходів щодо оборони. Зранку 27 лютого окупанти прорвалися до вул. Чернишевської  та використовуючи броньовану техніку, здійснили наступальні дії з метою захоплення будівлі СБУ, але  зіткнулися з активним збройним опором зі сторони підрозділів поліції , які взяли на себе охорону та оборону зазначеної будівлі і своїми силами відбили збройний наступ ворога на вказаний об’єкт, знешкодивши ДРГ.

Надалі Дудін вже 2 березня, діючи з метою дезорганізації діяльності військової влади, створив власний орган військового управління, для відволікання сил і засобів угрупування військ від виконання визначених завдань з оборони Харкова та Харківської області, внаслідок чого провадилась діяльність для імітації активних оборонних дій, без узгодження з командуванням.

Однак його шкідливі дії згодом припинили. Влітку 2022 року Дудіна звільнили з посади.

Exit mobile version