368.media

У Молдові росіяни обіцяють 10 тисяч доларів за організацію «масових заворушень»

Поліція Молдови заявила про запобігання змові підтримуваних рф груп, які були спеціально навчені, щоб викликати масові заворушення під час протесту в столиці проти нового прозахідного уряду країни.

Голова поліції Молдови Віорел Чернаутяну заявив, що агент під прикриттям проник у групи «диверсантів», деяких громадян рф, яким пообіцяли 10 тис. доларів за організацію «масових заворушень» для дестабілізації крахни під час протесту в столиці – Кишинів. Зараз затримано семеро людей.

В неділю поліція заарештувала 54 протестувальників, у тому числі 21 неповнолітнього, які демонстрували «сумнівну поведінку» або мали при собі заборонені предмети, включаючи щонайменше один ніж.

Акція протесту в неділю є однією з кількох, проведених за останні тижні групою під назвою «Народний рух», яку підтримує дружня до росії молдовська партія «Шор». Демонстранти вимагають від уряду повністю покрити витрати на зимову енергію та «не втягувати країну у війну». Вони неодноразово закликали президента Майю Санду піти у відставку.

Поліція повідомила, що в неділю було зареєстровано чотири погрози вибуху, в тому числі одну в міжнародному аеропорту столиці, які вони назвали «постійною частиною заходів з дестабілізації» проти Молдови.

За останній тиждень 182 іноземним громадянам було відмовлено у в’їзді, включно з «можливим представником» російської Wagner Group.

Напередодні національне антикорупційне агентство Молдови повідомило, що вилучило понад 220 тис. євро під час обшуків у справі про ймовірне незаконне фінансування партії «Шор» організованим злочинним угрупуванням.

У відомстві повідомили, що під час обшуку автомобілів «кур’єрів» партії «Шор» були виявлені гроші, запхнуті в конверти та мішки в різній валюті, і що вони призначалися «на оплату транспорту та винагороду людям, які приїжджають на організовані партією акції протесту».

Лідер партії, Ілан Шор, молдавський олігарх, який зараз перебуває у вигнанні в Ізраїлі. Він значиться в санкційному списку Держдепартаменту США як такий, що працює на російські інтереси.

Exit mobile version