368.media

Шахраї, котрі вимагали півмільйона доларів для Офісу генпрокурора, уникли покарання

У Києві закрив кримінальне провадження проти Тамари Алексєєвої та Віктора Панчука, звинувачених у закінченому замаху на заволодіння чужими коштами в особливо великих розмірах. Про це редакція 368.media   дізналася з ухвали Оболонського райсуду за ч.2 ст.15 ч.4 ст.190 КК.

У 2019 році слідче управління Нацполіції почало розслідувати можливі шахрайські дії директора компанії Milsmex Trade Co. Limited, який за попередньою змовою з громадянином Канади начебто заволодів 9 мільйонами доларів, що належать компанії Emirate Business Group LLC. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснювали прокурори Офісу генерального прокурора.

Компанія Emirate Business Group LLC мала представника в Україні, який займався юридичним супроводом кримінального провадження, підбором адвокатів і контролював їх діяльність.

У жовтні 2020 року  чоловік мав зустріч зі знайомою в столичному ресторані «Жовте Море»,  що на Оболоні. У розмові він пожалівся, що поліцейські не розслідують справу і не бажають притягувати винних до відповідальності.

У співрозмовниці начебто виник злочинний умисел збагатитися шляхом обману. Жінка запевнила, що може допомогти активізувати слідство, вплинувши на керівництво Офісу генерального прокурора. Згодом у месенджері Telegram вона надіслала повідомлення, що для активізації слідства треба передати 500 тис. доларів. І водночас зловмисниця, розуміючи, що самостійно не досягне задуманого, залучила спільника.

Жінка познайомила потерпілого зі своїм напарником, представивши його співробітником головного управління розвідки Міноборони.

У листопаді начебто відбулася передача 250 тис.  доларів як половини від обумовленої суми, після чого підозрюваних затримали. Вважається, що гроші вони просто хотіли привласнити, тому їх звинуватили в закінченому замаху на шахрайство.

У вересні 2022 року справу скерували до Оболонського суду.  У підготовчому засіданні адвокат заявив клопотання про закриття справи, оскільки обвинувальний акт направлено до суду поза межами строку досудового розслідування.

Суд погодився із доводами частково, а саме, що строк досудового слідства із порушенням підсудності продовжувався суддями Печерського районного суду Києва.

Кримінальне провадження розслідувалося, у тому числі за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК. Зʼясовувалося можливе вчинення таких злочинів працівниками прокуратури і вимагання хабаря  у розмірі 500 тис. доларів. У такому випадку строки досудового розслідування мали продовжуватися ухвалами ВАКС.

Оскільки строк досудового розслідування був продовжений з істотним порушенням кримінального процесуального кодексу, то вважається таким, що сплинув.

Суд наголосив, що строк досудового розслідування — не є простою формальністю. Особа не повинна необмежений час перебувати в стані підозрюваного — якщо прокурор не може визначеного часу скласти обвинувальний акт і спрямувати його до суду — особа має бути звільнена від підозри. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає. Прокурор вже подав апеляцію на це рішення.

Exit mobile version