368.media

На Полтавщині росіянина виправдали від звинувачень у підтримці окупантів

У Полтавської області визнав чоловіка невинуватим у виправдуванні збройної агресії рф. Про це редакція 368.media дізналася з вироку Оржицького райсуду  ч. 1 ст. 436-2 КК.

У грудні 2020 року громадянин рф вʼїхав на територію України для догляду за своєю матірʼю.

У середині березня 2022 року біля продуктового магазину в смт Новооржицьке Лубенського району  росіянин у присутності місцевих жителів заперечував агресію рф, говорив, що «придет путин — станет лучше», «с 2014 года в Украине проходит гражданская война», «с 24.02.2022 в Украине происходит освобождение Украины от нацизма российской армией», «российской агрессии нет», «в Украине одни бандеровцы, националисты и фашисты», «Крым — российский», «скоро будет российский рубль, а не гривна».

Чоловік вину не визнав і відмовився давати показання щодо подій того дня. Він повідомив, що розмови з односельцями того дня взагалі не було. Хоча підтверджує, що з деякими жителями селища обговорював політичні теми значно раніше.

Свого часу перебував у Донецьку і знає, що там не було російських військ у 2020 році. Запитання, чи засуджує російську агресію, він залишив без відповіді. Тільки сказав, що зараз в Україні війна. Пояснити чому жителі селища дають показання проти нього, чи обмовляють його, не зміг Обвинувачений висловив припущення, що справу було «сфабриковано» після того, як деякі місцеві жителі зняли з вікна його квартири прапор Екваторіальної Гвінеї, у якого три кольори, як і у російського прапора.

У суді виступили пʼятеро свідків, які говорили, що чули проросійські заяви обвинуваченого. Двоє із них — військовослужбовці ЗСУ і третій — був у лавах самооборони. Один зі свідків повідомив, що з вікна квартири цього чоловіка було знято якийсь прапор.

Суд звернув увагу, що обвинувачення базується виключно на показаннях свідків, які розповіли, що події відбулися в середині березня 2022 року біля магазину. Жоден зі свідків не вказав конкретної дати, коли це сталося. Також не встановлено, до якого кола осіб висловлювався обвинувачений. Із показань свідків не вдалось встановити чіткий зміст сказаного. Слова, які згідно з обвинувальним актом, були сказані, а саме, «що прийде Путін та наведе порядок» не можуть, як вважає суд, взагалі розцінюватись у контексті ч.1 ст. 436-2 КК. В обвинуваченні зазначено, що чоловік висловлювався російською мовою, хоча всі свідки заперечили це в судовому засіданні.

Суд вирішив, що вина не доведена і ухвалив виправдувальний вирок.

Exit mobile version