368.media

У Львові офіцера СБУ засудили на 14,5 років за держзраду

У Львові контррозвідника СБУ Сергія Говоруху визнали винним у державній зраді, засудивши до 14,5 роківп озбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Оперативника департаменту військової контррозвідки затримали у Кропивницькому 28 лютого 2022 року. Виявилося, що з грудня  Говоруха передавав російським спецслужбам інформацію в сфері оборони. У день вторгнення він, за версією слідства, розголосив конкретне місце базування літаків СУ-25.

Вийшов сам

Говоруха з 2019 року працював оперуповноваженимз 2019 року    Херсоні. Але наприкінці вересня 2021 року його перевели до Кропивницького, де він став старшим оперуповноваженим.

За версією обвинувачення, Говоруха познайомився з військовослужбовцем, який повідомив що на нього вийшли спецслужби рф і просять надавати інформацію по оборонній сфері. Говоруха нібито зацікавися і так отримав від солдата електронну скриньку viktor…@yandex.ru представника спецслужб РФ з ніком «Віктор Суворов».

Говоруха з власної поштової скриньки mamangogo…@rambler.ru написав на  viktor…@yandex.ru, пропонуючи таємну інформацію, яка стала йому відома під час служби.  Офіцер начебто повідомив, що має інформацію по всім напрямкам за винагороду.

Уже 4 січня 2022 року Говоруха начебто поінформував росіян про створення у Кропивницькому територіальної оборону в кількості 43 осіб. Через два дні надіслав дані щодо кількісного складу, анкетними даними і характеристиками співробітників працівників СБУ в Херсоні.

Перебуваючи в Києві, Говоруха повідомив, що його переводять до Кропивницького і вже наступного дня інформував, що у місті є чотири потенційно небезпечні об’єкти (склади з боєприпасами, авіабомбами, байрактарами). Офіцер надав відомості щодо працівників СБУ в Кропивницькому.  Ще до початку великої війни, а саме 26 січня передав інформацію щодо військових частин області та їх кураторів.

І навіть у перші дні повномасштабного вторгнення РФ на територію України, Говоруха, за версією обвинувачення, продовжував працювати на російські спецслужби. 24 лютого, перебуваючи на військовому аеродромі в Кіровоградській області, він нібито відправив росіянам інформацію, що там є 25 військових літаків і що вони залишаться вночі на на аеродромі — «птички ночуют на месте». Остання інформація, яку надав росіянам Говоруха, — до військової частини підвозять ракети для військових літаків та вся авіація знаходиться у військовій частині. 1 березня 2022 року аеродром на  Кіровоградщині росіяни обстріляли.

Не визнав провину

З кінця грудня 2021-го і по 24 лютого 2022 року обвинувачений начебто встиг одержати 17 тисяч гривень винагороди за свою роботу. Для цього використав карту свого неповнолітнього племінника. Гроші надійшли чотирма платежами — від 3 до 5 тисяч гривень.

Сам Говоруха стверджував, що надсилав недостовірні дані. Так хотів викрити зрадників. Безпосередній начальник Говорухи на допиті у суді розповів, що ніяких спецоперацій чи документування агентурних мереж за його завданням Говоруха не проводив.

Водночас посадовець СБУ підтвердив, що знав про такого нацгвардійця. Йому було відомо, що на хлопця нібито виходили співробітники ФСБ Криму і намагалися віджати квартиру, яка в нього чи в його дружини залишилася в окупованому Криму. Правдивість слів цього службовця хотіли перевірити на поліграфі, але він зник, його шукали і потім дізналися, що він уже в Польщі. До суду цей чоловік не викликався і показань не давав.

Говоруха каже, що справу сфабрикували працівники СБУ в Херсонської області. Однак сталося це не через неприязні стосунки, а з бажання зробити показник.

Суд визнав колишнього співробітника  СБУ винним. Про наявність прямого умислу обвинуваченого свідчить зміст листів з його електронної поштової скриньки. Чітко вбачається ініціатива Говорухи щодо підривної діяльності проти України. Саме від нього вийшла пропозиція передавати за грошову допомогу інформацію представникам спецслужб РФ.  У листі від 6 січня 2022 року він вказує, що йому дуже потрібні гроші, що свідчить про його корисливу мету та мотиви особистого збагачення. Говоруха дає номер банківської картки, пояснюючи, що вона оформлена на чужу людину, яка навіть про це не нічого не знає.

Exit mobile version