368.media

У Миколаєві військовослужбовцю дали 9 років за вбивство затриманого

У Миколаєві до позбавлення волі засудили військовослужбовця  Дмитра Афанас’єва, котрий застрелив затриманого. Про це редакція 368.media   дізналась з вироку Корабельного райсуду міста за ч.1 ст.115 КК.

Уродженець міста Путивль 3 березня охороняв територіальний центр (військкомат). Туди близько 11-ї години ночі доставили затриманого. Чоловіка забрав з вулиці патруль. Він не зміг пояснити куди йде, чи до аптеки, чи до банкомату.

Надалі прийняли рішення про переведення затриманого до  будинку культури до закінчення комендантської години. Для супроводження прибули озброєні військовослужбовці. При цьому обвинувачений вирішив особисто супроводити зазначених осіб, взявши АК-74.

Під час слідування Афанас’єв почав виказувати особисті претензії щодо перебування чоловіка у нічний час у місті та порушення ним комендантської години. У них виник словесний конфлікт. Біля світлофору на перехресті боєць тероборони раптово здійснив два постріли у тулуб та голову затриманого. Чоловік помер на місці.

Позиція обвинуваченого

Обвинувачений у суді заперечив свою провину.  Заявив, що добровільно прибув у військкомат, бо не зміг дістатися військової частини.  Коли вони разом виходили з територіального центру, хтось сказав, що потрібно забрати речі затриманого, один зі свідків повернувся, інший залишився на вулиці, обвинувачений з затриманим пішли вперед. Надалі він  розпитував чоловіка хто він такий, звідки він та чи є він диверсантом, тому що за наявною у нього інформацією, в Миколаїв прониклі диверсанти. При цьому обвинувачений хотів подивитися, де конвоїри.  Афанас’єв  повернувся, щоб їх побачити, але було темно. В момент повороту обвинувачений отримав удар в область лівого ока, скоріше за все, затриманий вдарив його головою.

Надалі Афанас’єв розповів, що затриманий начебто намагався втекти, а він вистрілив два рази у напрямку звуків. Причиною пострілів було те, що йде війна, загиблий напав на нього та побіг. Подивившись на тіло, обвинувачений зрозумів, що той мертвий та пішов доповісти командиру. У обвинуваченого забрали автомат та гранату, зв’язали та посадили на табурет у коридорі, згодом приїхала поліція.

Версія свідків

Але свідки заявили, що все було не так, як розповідає Афанас’єв. Військовослужбовець заявив, що йшов позаду вбивці та жертви, приблизно на відстані до 10 метрів та, оскільки було темно, бачив лише їх силуети. Коли затриманий та обвинувачений вже майже перейшли проїжджу частину, свідок почув звук перезаряджання автомата, після чого пролунав постріл, а через декілька секунд ще один. Затриманий не намагався втекти та не застосовував насильство до свідків та обвинуваченого.

Після здійснення пострілів обвинувачений до трупу не нагинався, сказав свідкові, щоб вони повертались до свого розташування, а сам пішов до територіального центру. Свідок додав, що Афанас’єву завдання щодо конвоювання затриманого не ставилося.

Суд визнав чоловіка винним у вбивстві. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 9 років.

Exit mobile version