368.media

Шахрай з Лозової, котрий крав гроші військових зборів, отримав 4,5 роки

У Лозовій Харківської області шахрая Сергія Андреєва засудили до 4,5 років за обман благодійників. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку місцевого райсуду.

У квітні в умовах війни обвинувачений ініціював збір грошей на потреби військовослужбовців. Він розміщував оголошення у мобільному додатку Zello. Шахрай використовував власний мобільний телефон і банківську картку.

За період 9-21 квітня зловмисник зібрав із 54 людей понад 52 тис. гривень, витративши їх на власний розсуд.

У судовому засіданні чоловік вину визнав. Розповів, що після початку війни насправді допомагав різним людям, в тому числі і військовим, а потім вирішив на цьому заробити і розмістив оголошення під виглядом збору грошей для військових. Підсудний запевнив, що йому соромно і він сильно шкодує.

Про обвинуваченого відомо, що він працює у службі таксі, одружений і має малолітню доньку. У 2013 році вже притягувався за шахрайство; Тоді він визнав провину та був покараний на 850 гривень. Ця судимість вважається погашена.

Суд враховує, що йдеться 54 епізоди шахрайства під час війни. Потерпілі не подавали позовів про відшкодування втрачених коштів. І водночас у матеріалах справи немає доказів, що зловмисник намагався якось допомогти потерпілим чи військовим та відновити довіру до волонтерського руху.

Надані захисником та обвинуваченим копії квитанцій про переказ коштів суд не врахував, оскільки вони не містять даних, кому належать ці картки.

У вироку суд зазначає, що війна стала «золотими жнивами» для шахраїв, які видають себе за волонтерів і наживаються на бідах українців, але найгірше в цій історії — це тінь, яку кинув обвинувачений на діяльність справжніх волонтерів та використав авторитет благодійників для власного збагачення.

Шкода, завдана обвинуваченим, полягає у підриві авторитету волонтерів, благодійників та зневірі суспільства у тому, що внески будуть використані на потреби ЗСУ.

Гроші, у заволодінні якими обвинувачується підсудний, призначалися військовослужбовцям ЗСУ для придбання військового спорядження і могли врятувати життя не одного військовослужбовця.

У підсумку суд призначив шахраєві 4,5 роки  покарання.

Exit mobile version