368.media

У Києві двох програмістів визнали винними у роботі на «ДНР»

У Києві двох програмістів визнали винними у веденні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та окупаційною адміністрацією «ДНР». Про це редакція 368.media дізналася з  вироку Печерського райсуду по ч. 2 ст.28, ч.4 ст. 111-1 КК.

Один з обвинувачених Дмитро Островерх є засновником «Системи обслуговування бізнесу «Інженерно-програмні рішення» та гендиректором ТОВ  «Бінант» (Санкт-Петербург), а його напарник Валентин Кудрінський — директором ТОВ «СОБ «ІПР», а також консультантом «Бінанту».

Слідство з’ясувало, що ці компанії віддалено надавали послуги у сфері інформатизації і забезпечення діяльності бухгалтерських баз підприємств через 1С. Їхніми клієнтами були російські та донецькі підприємства.  Обвинувачені мали міцну співпрацю із донецьким ТОВ «Наска», використовуючи їх робочий персонал. Керівник фірми «Наска», як відомо обвинуваченим, був заступником міністра — міністром зв’язку в так званій «ДНР».

Після повномасштабного вторгнення підприємці роботу не припинили. З 15 березня, коли почав діяти закон про колабораційну діяльність, їх компанії сплатили до бюджету держави-агресора податків на 1,3 млн рублів.

Коли СБУ проводила обшуки в підозрюваних, ті начебто ніяких перешкод не чинили, надали відразу всі паролі, банківські виписки, необхідні документи, техніку, активно сприяли слідству.

У суді обвинувачені оцінювали свої дії негативно. Один із них пояснив, що це була помилка, «невірна оцінка ситуації, що склалась». Водночас із початку війни ТОВ «СОБ «ІПР» начебто надавало і надає фінансову допомогу ЗСУ, за що має грамоту.

Дійсно, в матеріалах справи є подяка командира військової частини за активну громадську позицію та допомогу у зміцненні обороноздатності країни.

Суд вирішив звільнити чоловіків  від відбування покарання і конфіскації майна, якщо протягом двох років іспитового строку не вчинять нового злочину та виконають покладені обов’язки.

Проте суд залишає для них реальне покарання у вигляді заборони на 10 років обіймати керівні посади у підприємствах, установах та організаціях, які надають послуги у сфері інформаційних технологій, оскільки перебування на таких посадах сприяло вчиненню ними злочину проти основ національної безпеки України.

 

Exit mobile version