368.media

Ексзаступника голови Черкаської обласної прокуратури покарали за п’яну аварію

Ексзаступник керівника Черкаської обласної прокуратури Дмитро Чустрак покараний за п’яну аварію. Про це редакції 368.media стало відомо з рішення КДКП.

У червні 2022 року прокурор, керуючи автомобілем Toyota, близько 21 години здійснив наїзд на металевий вказівник зупинки громадського транспорту. Правоохоронці виявили у прокурора ознаки алкогольного сп’яніння. Під час проходження медичного огляду у обласному нарко диспансері   констатовано наявність алкогольного сп’яніння — 0,8 проміле. За даним фактом поліцією складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП.

За версією Чустрака, він відчував біль у спині. У цей час йому зателефонувала дружина. Зупинивши автомобіль на узбіччі дороги за 1-2 м перед металевим стовпчиком з покажчиком «Автобусна зупинка», він почав спілкуватися з дружиною, тримаючи при цьому ногою педаль гальма та не переводячи важіль АКПП автомобіля в режим паркінгу. Під час розмови дружина повідомила, що через несправність її автомобіля вона щойно ледь не потрапила в ДТП.

В цей час він тримав у лівій руці пластикову пляшку з квасом, а у правій – мобільний телефон. Раптово йому на коліна з переднього пасажирського сидіння перестрибнула собака, яка перебувала з ним в автомобілі. Від цього телефон випав на підлогу під педалі, а пляшка з квасом – йому на пояс. Коли він нахилився та діставав телефон, відбувся рух автомобіля вперед та наїзд на вказівник зупинки громадського транспорту й паркан, що знаходився за ним.

Згодом до автомобіля підійшов мужчина та запропонував викликати поліцію, на що прокурор погодився. Оскільки в автомобілі була собака, яка також знаходилася у знервованому стані, він випустив її, а потім сам вийшов з автомобіля та пішов за нею.

У цей час на місце події прибули поліцейські, які розцінили його дії як втечу з місця події, схопили з обох сторін за лікті та повели до автомобіля. Будь-якого опору він не чинив. Незважаючи на це, поліцейські одягли на нього кайданки та повідомили, що здійснюють адміністративне затримання. Надалі вони повідомили прокурору, що необхідно пройти тест на стан алкогольного сп’яніння, на що він погодився.

У медичному закладі він не відмовлявся від обстеження й у зв’язку з незгодою з результатами проведеного огляду за допомогою газоаналізатора, висловив бажання надати біологічні зразки для лабораторного дослідження, що ним надалі було зроблено.

За словами Дмитра Чустрак, вдома його стан погіршився, і о другій годині ночі його було госпіталізовано до урологічного відділення КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради».

Він стверджує, алкогольних напоїв не вживав, в стані алкогольного сп’яніння або під дією лікарських препаратів, у тому числі наркотичних, не перебував, та, відповідно, автомобілем у стані алкогольного сп’яніння не керував. Публікації в соціальних мережах з цього приводу вважає помстою осіб, які перебувають із ним в неприязних стосунках.

Варто зазначити, у підписаному лікарем-наркологом акті медичного огляду Чустрака з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів № 292  зазначено висновок — «тверезий».

Водночас в ході дисциплінарного провадження встановлено, що під час спілкування з правоохоронцями Дмитро Чустрак виявляв нещирість та нечесність, вводив їх в оману, заперечував свою причетність до події, намагаючись таким чином уникнути передбаченої законом відповідальності. У результаті такої поведінки зазнала шкоди його репутація як працівника прокуратури, а також авторитет прокуратури вцілому. Відповідна подія неодноразово висвітлювалася в соціальних мережах та мережевих ЗМІ, тобто отримала негативний суспільний резонанс. Таким чином, порушення є грубим.

Відтак,  Дмитра Чустрака покарано дисциплінарним стягненням у виді заборони строком на один рік на переведення до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду. Зазначимо, на даний час він перебуває на посаді прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Exit mobile version