368.media

Офіцера ФСБ, який завербував чиновника Кабміну, взяли під варту

Шевченківський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою співробітнику ФСБ росії, котрий у 2018 році завербував чиновника секретаріату Кабінету міністрів України та отримував від нього службову інформацію у сфері оборони, економіки та правоохоронної діяльності. Про це редакції 368.media стало відомо з матеріалів кримінальної справи за ч. 1 ст. 114 КК.

Встановлено, 30 червня 2018 року співробітник ФСБ росії у місті Баку, Азербайджанської республіки зустрівся з чиновником секретаріату Кабінету міністрів  та запропонував йому за винагороду надавати йому службову інформацію у сфері оборони, економіки, правоохоронної діяльності та зовнішніх відносин України, що циркулює в системі документообігу.

З метою конспірації, він запропонував використовувати окремий телефон та програмне забезпечення ViPNet Client. Його співробітник ФСБ передав у травні 2021 року чиновнику українського кабміну під час зустрічі у місті Ларнака, Республіки Кіпр.

Згідно з матеріалами справи, діючи на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України, чиновник у період з липня 2017 року по 7 лютого 2022 року збирав та передавав агенту ФСБ службову інформацію. За це чиновник Кабміну отримував винагороду в розмірі від 4 до 10 тисяч доларів, котрі отримував під час особистих зустрічей зі співробітником ФСБ.

Зокрема він передав інформацію «Щодо невідкладних заходів реагування на виклики в енергетичній сфері», та інші файли. Вказані документи відповідно до експертного висновку державного експерта з питань таємниць про наявність відомостей, що становлять державну таємницю, — Першого заступника секретаря РНБО, містять відомості, що становлять державну таємницю.

Слідчим складено повідомлення про підозру співробітнику ФСБ росії за ч. 1 ст. 114 КК.  Шевченківський районний суд заочно обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з виконанням не пізніше як 48 годин після затримання. Зазначимо, матеріали щодо чиновника секретаріату Кабінету Міністрів України виділено в окрему кримінальну справу.

 

Exit mobile version