368.media

СБУ відкрила справу щодо глорифікації окупантів у храмі Києво-Печерської Лаври

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір».

Священник ПЦУ Михайло Омелян обурений, що на 262-й день російської агресії ніхто з вірян не звернув увагу на відверто проросійську пісню. Він опублікував відео з Лаври, зазначивши, що отримав його від випускника КПБА, який з друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі.

На території Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за Росію. Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і – мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях??? Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта? Священник

На опублікованих служителем церкви кадрах чути, як церковний хор співає пісню «Богородица».

Звон плывет, плывет над Россиею, Пробуждается матушка-Русь. Текст пісні

Через дві доби після скандалу намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) заявив про відсторонення священника, на літургії якого співали пісню

Виклали в інтернет, нібито в Лаврі ми молимося за Росію і тому подібне. Це є факт неправдивий. Під час літургії ми молимося до Бога за нашу державу, за наше військо, за нашого президента і поминаємо тільки нашого предстоятеля. Це не є богослужбовий піснеспів. Лебідь

Попри це, священника вирішили відсторонити від звершення богослужінь. Чи буде його покарано, має вирішити духовний собор Лаври.

Слідство здійснюється за ч.1 ст. 436-2 КК – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз. Нагадаємо, що раніше очільник СБУ Василь Малюк заявив, що даний інцидент не залишиться без відповідної реакції.

 

Exit mobile version